Ik heb deze week overwegend ervaren als zeer prachtig. We logeerden op een mooie, overwegend rustige plek met voldoende ruimte voor privacy, bij een zeer hartelijke gastvrouw. Werkelijk niets was haar te veel om onze wensen in te willigen. Dat laatste gold ook zeer, zeer zeker voor de gastheren van de Academie op Kreta. Ik heb me echt in de watten gelegd gevoeld. In alles- met hoofdletters- was of werd voorzien en met vervoer tot op, bij wijze van spreken, ‘de stoep van je huis’. Aanvankelijk had ik wat bedenkingen over mijn deelname aan deze ‘pelgrimage van de ziel’. Omdat ik bang was dat de inhoud van de geboden stof voor mij, als grote leek op dit gebied, wellicht te hoog gegrepen was. Die ‘leek’voel ik mij nog steeds maar de manier waarop de docent de stof doceerde, dat wil zeggen van uitleg voorzag en ‘hertaalde’ heeft mij er dichterbij gebracht. Ik voel me aangemoedig mij er in te verdiepen en met dit laatste voel ik mij zeer ‘verrijkt’ en zo ga ik naar huis.
Mariet de Graaf

Het was een uitdagende combi van het denken over God en het verbinden hiervan met eigen ervaringen rond geloofsbeleving. De diversiteit van de groep- mensen met een herkenbare plaats van God in hun belevingswereld en mensen voor wie dat niet of minder geldt- had voor mij een toegevoegde waarde. Het lopen van het labyrint en het verwoorden van je eigen pelgrimage bracht het ‘dichter op de huid’. Dat het allemaal plaatsvond in een klimaat van warmte (letterlijk en figuurlijk), van zorg en aandacht (het eten!!) van zeer betrokken gastheren en docent, maakte dat ik me een zeer bevoorrecht mens voelde. Ik ga deze cursus zeker ook aan mijn familie en vrienden aanbevelen!
Marijke Dijkstra

Uiterst goed verzorgd. Iets meer mee mogen helpen door ons als gasten zou best goed zijn. Theoretische gedeelten waren voor mij wat moeilijk. Ik heb meer behoefte aan het bespreken van de persoonlijke ervaringen.
Jos Schellart

Aangenaam en gedegen uitleg door docent van een uitdagend thema. Pluriform gezelschap. Boeiende en leerzame gesprekken onderling. Bijna perfecte organisatie en verzorging. Voor herhaling vatbaar.
Karel Houtekamer

Het was 'de reis van mijn leven'. Een markering in de tijd, waar ik erg blij mee ben. Heel mooi en waardevol om de medereizigers te ontmoeten. Een bijzondere ervaring waar vertekken en thuiskomen een soms onuitsprekelijk onderdeel van vormen.
Hélène(Ellen) de Regt

In 2015 hebben wij ook een cursus gevolgd van Frits de Lange op de mooie Villa Dio Petres. We wisten wat we ongeveer konden verwachten, maar deze week overtrof onze stoutste verwachtingen. De professionaliteit, het warme gevoel van welkom en het superlekkere eten van Jacques en Hans, de goede gesprekken onderling, de docent en de uitleg van de onderwerpen. Dit alles maakte dat deze week er eentje was met een gouden randje.
Nelleke Houtekamer

Mijn pelgrimage van de ziel. Begon met een thuis-komen in Argyro’s pension, waar je bij de naam genoemd wordt; was het ontdekken van de prachtige stekelige natuur van Kreta; het langzaam en soms moeizaam lezen van oude teksten die iets van een geheim bleven; met mijn mede-pelgrims delen van verhalen, eten, plezier, badpakken en ervaringen; diep nadenken, krakende hersens én helemaal tot rust komen, alleen maar leegte en ruimte; genieten van de zorgvuldige, aandachtige gastvrijheid van Hans en Jacques. Kortom: een korte tijd leven als God op Kreta...
Ditske Tanja

Deze week was heel goed. Het programma had iets minder vol kunenn zijn. De maaltijden die Jacques bereidde waren subliem!! De sfeer is fantastisch. Doordat de groep groter is dan mijn vorige keren, moet er ook rekening gehouden worden met het feit dat een groepsgebeuren óók veel energie vraagt. Door omstandigheden bleef ik een dagje in het pension. Dat was voor mij heerlijk, niet alleen omdat ik pijn had die door de rust kon betijen. Wat een wonderlijk fenomeen dat zoveel verschillende mensen elkaar respecteren, waarderen en sympathiek worden. Het pension is zeer gastvrij, eenvoudig maar goed. Ik ben blij met de goede zorg van Jacques en Hans, zo kon ik toch weer naar Kreta. Ik zou het niet hebben willen missen!!
Reina van Oord

Het was een gezellige week met een uitstekende verzorging. Culinair: tien met een griffel! De inhoudelijk kost viel wat tegen, maar misschien waren mijn verwachtingen (iets) te hoog gespannen. Bij de inleiding van het labyrint was de docent niet op zijn sterkst. Ook pelgrimage zelf kwam slechts in beperkte mate aan bod. De behandeling van Simone Weil en Bonhoeffer voldeden volledig aan mijn verwachtingen. Het geheel in cijfer uitgedrukt: een zeven.
Michiel Hardon

Ik heb een prachtige, intensieve, emotionele, leerzame week gehad. Gevoed! Het was ook heerlijk om naast alle ernst óók te kunnen lachen!! Een goede warme sfeer. Een prachtige plek. Hans en Jacques, jullie hebben hier iets kostbaars neergezet en jullie enthousiasme is voelbaar in alles! Veel dank ook voor de voor jullie vanzelfsprekende zorg met betrekking tot mijn glutenvrije dieet. Un grand mercy!
Ruth van der Waall-Schaeffer

Ongekende gastvrijheid, warmte, schoonheid en heerlijkheid! Voor Frits. Liefdevolle houding, bescheidenheid, integriteit, eruditie. Graag een vervolgweek volgend jaar.
Anna Jacobs- van Driel

Een echte pelgrimage vond ik het niet. Maar ik vond het fijn deze week veel verschillende mensen te ontmoeten. De hartelijke ontvangst van Jacques en Hans bij de airport voelde als een weer ‘thuis’ komen.
Maria Deurvorst

Het is een zorgeloze week geweest door de perfecte ordening en organisatie van Hans en Jacques. Dat heb ik heerlijk gevonden. Van het vliegveld en weer terug en alles wat daar tussen gebeurde. Dat ik dit samen met mijn man beleefde was extra mooi. Wat de vruchten zullen zijn om elkaars bezieling beter te verstaan is afwachten. De open houding van Frits de Lange heb ik erg gewaardeerd, de informatie was goed maar soms theoretisch en een lange zit. Pelgrimage is meer op weg gaan en soms afzien (denk ik). Het samen zijn met veel verschillende mensen is heel waardevol.
Margriet Schellart-van Lieshout