Een heel geslaagde vakantiecursusweek met drie ingrediënten.
1. Een geweldige locatie: het uitzicht, het licht, de sfeer en de stijl.
2. Een goed samenhangend lesprogramma met afwisseling in de aangeboden werkwijzen (zowel met kennisoverdracht als leergesprekken, discussies en zelfonderzoek) met aandacht voor het groepsproces en individuele leerpunten, door de docent.
3. Creatieve. attente en zorgzame begeleiding van de overige activiteiten.
Omdat het allemaal absoluut 'TOP' is, zou van alles een beetje minder ook heel goed kunnen, denk ik (behalve de TOPlocatie dan). Maar een beetje meer rust in het programma (lege momenten), iets minder leesvoer, iets minder veraf gelegen uitstapjes, iets minder opdrachten per werkvorm....Dan zou het nog steeds, en mogelijk nog méér vakantie zijn. En dan zou de kwaliteit van de activiteiten en de intensiteit van het leren nog meer tot z'n recht komen.
Sophie Ephraim

Toen ik hier arriveerde voelde ik mij in het aardsparadijs. De plaats waar de cursus gehouden werd had voor mij iets mystieks. Ik ben niet in filosofie geschoold en voelde dat als gebrek. Toch was dat geen belemmering om mee te doen. Ik heb hier 'hopen' meegekregen. Zowel van Joep als van Hans en Jacques en ook van de groep, waar ik de rest van mijn leven met veel vreugde en een zeer speciaal gevoel zal aan terugdenken en ook veel mee zal doen en leren. Mijn geest is verruimd waardor ik andere mensen ten dienste kan zijn. Ik ben zeer dankbaar dat ik dat heb mogen meemaken.
Roos Goossens

Een boeiende cursusweek onder leiding van Joep Dohmen over oude en nieuwe deugden. Levendige discussies over zaken die er toe doen. Kortom: een mentale opfrisser! Dat alles op een plek met een prachtig uitzicht op de bergen van Kreta en de Middellandse Zee, temidden van duizenden olijfbomen en eeuwig krassende cicaden. Een topvakantie!
Ernst R. Klatte

Zeer intens. Zeer goed gevuld. Zeer interessant. Beetje moe (ligt aan mij, ik ben een slechte slaapster en heb last van de warmte, vandaar...). De zorg en het talent van Jacques en Hans kunnen niet overtroffen worden. Evenals hun soepelheid om voor 'elk' wat wils te vinden. De kennis en de gedrevenheid van Joep maken van hem een zeer goede leraar. Ook zijn heldere en duidelijke manier van uitleggen zijn voortreffelijk. Ik heb veel geleerd. Joep is een beetje streng. Maar hoe kan je zo'n kakelende groep in bedwang houden en structuur geven als je dat niet bent? Ik kon dat heel erg appriciëren. Het geeft eigenlijk rust. Onze groep was jammergenoeg niet homogeen. Maar kan dit wel, menselijk gesproken? Het is een ideaalbeeld/idee. Dank jullie wel voor alles. Tot weerziens, in een mildere temperatuur (de lente).
Rita Vanwalle

Ik ben de cursus met een open houding ingegaan. De organisatie en de programmering vond ik prima. Het thuisgevoel dat jullie weten te geven, is precies wat de Fransen noemen: 'être chez-soi'. Thuis zijn oftewel: jezelf zijn kunnen en mogen zijn. Het was een prachtige week met boeiende mensen. Mijn eerste bezoek aan Kreta is een bijzonder bezoek geworden door de geweldige zorgen van Hans en Jacques en de inspirerende lessen van Joep die tot nadenken stemmen en de ontspannende excursies.
Marcel van Kalmthout

Joep is een gedreven docent en combineert in zijn aanpak 'nabijheid en distantie'. Deze kwaliteiten werden ooit door Oskar Negt (socioloog/filosoof) als ingrediënten voor goed leraarschap omschreven.
Zijn 'dwarse' vragen dwingen je het eigen denken te scherpen, zo tot duidelijker argumentatie te komen en te ontdekken waar het je écht om gaat. In zijn rake persoonlijke slotwoord én advies aan iedere deelnemer trof mij zijn wijsheid én hartelijkheid. Thuis in de Oosterse filosofie, genoot ik ervan de deugdenethiek in de Westerse filosofie verder te ontdekken. Het programma was vol. Er kan wat meer ademruimte in wat mij betreft. Méér is niet persé beter. De keuze van de getoonde films vond ik prachtig en veelzeggend. De excursies, de verzorging (het eten en het vervoer) door onze gastheren Hans en Jacques vormen een weldadig geheel en maken de week tot een ware vakantie. In hun persoon belichamen zij Evdaimonia. Dat is prachtig en geeft vertrouwen.
Muike Mutsaers

Ik was dit jaar voor de tweede keer op De Vakantieacademie alwaar ik weer een cursus bijwoonde van Joep Dohmen. Joep als fantastische docent met als onderwerpen 'levenskunst' en 'van Oude en Nieuwe Deugden' zorgt ervoor dat deze cursussen je een stuk hoger in het leven plaatsen. Hiermee bedoel ik dat hij je leert om je leven te laten lukken (slagen). Evdaimonia betekent als zelfstandig naamwoord 'gelukzaligheid' maar als werkwoord betekent Evdaimonia 'het leven laten lukken'. In 2012 volgden wij nog de cursussen in het Gemeentehuis midden in het dorpje Kritsa. Dit jaar mochten wij de cursussen in het nieuwe, vorig jaar geopende, Villa Dio Petres zoals het gebouw waarin de cursussen van de vakantieacademie plaatvinden, bijwonen. Een schitterende locatie met een fantastisch uitzicht. Ik vond er gelukzaligheid en de kennis om mijn leven te laten lukken. Dit alles werd voortreffelijk ondersteund door de gastheren Hans en Jacques.
Adriënne Schillemans