Iemand zijn. De titel van het nieuwe boek van Joep Dohmen en thema van de cursus. Twee woorden die zoveel betekenen. Wanneer en hoe ben je iemand. Joep Dohmen heeft ons deze week op inspirerende wijze deelgenoot gemaakt van zijn filosofische vormingsleer. Autonomie, vrijheid in verbinding met de ander, authenticiteit, je verantwoordelijkheid nemen, over jezelf en je handelen nadenken en oefenen. En middels jouw handelen deze waarden waarmaken. Zinvol en waardevol leven. Tijdens deze cursusweek is mijn accu op meerdere manieren weer opgeladen. Afstand van de waan van de dag genomen, verdieping in boeiend gedachtegoed van oude en nieuwe filosofen, intense verhalen, vrolijkheid, heerlijk eten. De onderlinge harmonie en sfeer van vertrouwelijkheid van onze groep heb ik als een warm bad ervaren. En wederom was de gastvrijheid van Jacques, Hans en Argyro hartelijk en voortreffelijk. Kortom, een bijzondere en leerzame week waarvan de impact nog langere tijd zal voortduren.
Ina Molenaar

Meer dan goed. Veel dank voor deze bijzondere leerervaring.
Koos Telkamp

Wat een heerlijke filosofieweek was het! Een prachtig onderwerp: Iemand zijn. Er zijn zoveel zaken, mensen die bescherming nodig hebben. Daarvoor zijn mensen nodig die veerkracht hebben en verantwoordelijkheid nemen. Hoe word je 'iemand'? Joep Dohmen inspireerde me met zijn colleges en zijn boek. De prachtige villa van Jacques en Hans, hun gastvrijheid, aandacht, de heerlijke maaltijden en Kreta, maakten dit tot een hele mooie week.
Pauline Goedvolk

Een strak en boeiend programma met voldoende afwisseling in werkvormen, dus veel ruimte om de vraag naar 'Iemand zijn' - hoe vorm je jezelf? - op jezelf te betrekken en in gesprek met anderen te leren filosoferen aan de hand van wat de grote filosofen eroever schrijven. Topweek!
Sophie Ephraim

Als je nog niet precies weet hoe je zelf als mens bent, dan neemt Joep Dohmen je een week lang mee om daar achter te komen.
Stef van Laar

Ik heb deze week als één harmonieus voedende, prikkelende en inspirerende ontmoetingsweek ervaren. Ontmoeting met elkaar door de veilige sfeer van respectvol elkaar zien, horen, tegemoet treden, gelijkwaardig. En dit tijdens alle onderdelen van het weekprogramma. Weldadig is deze week geweest. Het heeft me op alle gebieden goed gedaan en verrijkt.
Els Boumans

Waarom op Kreta? Deze vraag werd me diverse malen gesteld als ik vertelde dat ik voor een curssu filosofie naar Kreta ging. En mijn antwoord was iedere keer dat Griekenland de bakermat van de filosofie is. Logisch dus. Nu, een week later, kan ik daar veel meer aan toevoegen. En heeft juist de locatie op Kreta zoveel meer toegevoegd aan deze cursus. De cursuslocatie tussen Kritsa en Kroustas heeft een fenomenaal uitzicht op de bergen en de Baai van Mirambello, waardoor ik direct alle ruimte voelde die ik nodig had om tot mezelf te komen. Juist dit uitzicht gaf me inzicht. Daarnaast vormden de oude olijf- citrus-, amandel- en vijgenbomen een letterlijk, maar ook figuurlijk vruchtbaar decor. De vriendelijk, gastvrije bevolking van dit oostelijke deel van het eiland heeft me meer dan thuis doen voelen. En me laten zien en voelen hoe fijn het is als mensen op een gelijkwaardige manier met elkaar omgaan en er voor elkaar zijn. Dit geldt voor de oorspronkelijke Kretenzers, maar in het bijzonder zeer zeker ook voor Jacques en Hans. Twee uitzonderlijk liefdevolle mensen. En dit alles onder de bezielende leiding van Joep Dohmen. Een bijzonder belezen, wijze man die zeer goed kon duiden en richting geven. Wat heb ik veel van hem geleerd!
Trèske Heere

Zowel inhoudelijk, als setting, de uitstekende verzorging , niets dan lof. Ik heb deze week zeer intens beleefd. Dat begon al met het lezen van het lijvige maar zeer waardevolle boek. ‘Iemand zijn’ is in deze week in kernachtige colleges samengevat en toegelicht door joep. Toepasselijke filmfragmenten en oefeningen maakten verdieping invoelbaar. En dat alles tegen de achtergrond van het Kretenzische landschap, de toelichting en excursies van Hans en Jacques en het geweldige eten. Ook van de verzorging in pension Argyro en het persoonlijke onthaal heb ik genoten. Extra lof nog voor het creatieve kooktalent van Jacques, die mij ondanks mijn dieetwensen enorm culinair heeft verwend.
anoniem

Een heerlijke plek, zowel Kreta als de cursuslocatie, om even afstand te nemen van je dagelijks leven. ‘Iemand zijn’ is een geweldig inspirerend thema dat veel vragen heeft opgeroepen. Gelukkig heb ik ook antwoorden en inspiratie gekregen om daar mee verder te gaan. Heerlijk ook om een week verwend te worden door Hans en Jacques en door Argyro in het pension.
Tonnie van der Zouwen

Boeiende en goede filosoof, Joep Dohmen. Zou nog wel ‘langere’ week willen. Fijn dat we enkele vrije middagen hadden. Ik vind het eten van Jacques en Hans zó fantastisch lekker en bijzonder. Dit is een belangrijke toevoeging bij de interessante colleges van Joep. En dan de warme persoonlijkheid van Argyro. Dat maakt het geheel als een ‘warm bad’ waardoor ik zin heb in het leven!
Catharina Gerritsen