Zoveel indrukken zijn in mij aan het doordrukken; de ene dieper al, de andere sneller, meer of minder rond, concreter of vager, veel ongeordend nog…
Een proces - om het in dan maar een ontwikkelingswoord uit te drukken - is gaande.
Ik neem er de tijd voor met een lineaire tijdschaal voor ogen die vanuit het verleden door het nu naar de toekomst gedacht kan worden, maar ook met die omgekeerde tijdschaal: vanuit de toekomst door het nu naar het verleden.
De uitkomst - die nooit defintief zal zijn - zal beslist meer zijn dan de som der delen.

In termen van Meister Eckhart en Heidegger betracht ik in dezen de Gelassenheit en dat is meteen ook nagenieten voor mij. Zo mooi om daarmee bezig te kunnen; de tijd nemen! Kijk alleen al maar naar hoelang Augustinus de tijd ervoor nam ;-)

Ik ben iedereen die mij de gelegenheid heeft geboden dit mee te kunnen en mogen maken heel dankbaar. Ook hier geldt voor mij dat de som méér was dan het geheel van de delen.
Peer Elshout

Diepgaand maar begrijpelijk. Het mystieke omgezet in het praktisch bruikbare met als doel om de vormgeving van het eigen leven verder te ontwikkelen. Prima Denker des Vaderlands.
Stef van Laar

Vanuit het snelle en ‘productiegericht’ tempo van leven en werken heeft deze week me uitzicht gegeven in de manier van denken en doen om telkens mijn gedachtegangen te vertragen en te starten bij een open, vragende houding van ‘niet-weten’ en ook ‘het-niet-hoeven-weten’, ‘het-niet-hoeven-plannen of de-regie-nemen’. Een weldadige oefening!
Els Boumans

Zeer intensief. Ik was geroerd dat ik een uitstekende lunch kreeg toen ik uitgeteld/gevloerd op mijn bed lag. Lieve hartelijke gastheren Jacques en hans.
Renée van Beuningen

Een cursusweek op de Academie op Kreta is iets waar ik maanden naar uitkijk en vervolgens maanden op kan teren. Gracias a la Villa! Tot de volgende keer!
Julie Benschop

Het was zeer fijn. Ik ben zelf niet echt een cursist (Giel begeleidde een cursiste) maar de activiteiten waren interessant. Ik heb geleerd over Kreta van de heren Hans en Jacques. Fijn dat je niet hoeft te kiezen wat je eet. Het menu is zorgvuldig uitgedacht door een ‘local’ (Jacques dus). Hij weet wat lekker is. De verzorging (eten, info over Kreta, vervoer) is top!
Giel Otten

Het was een weldadige sfeer. In de geest van Augustinus was er een welwillende houding van een ieder ten opzichte van elkaar. Paul is een boeiende inspirerende docent die voor een anti-religieus mens (zoals ik) Augustinus begrijpbaar en invoelbaar wist te maken.
Theo Bouwman

Evdaimonia, de naam klopt. Een plek waar je vanzelf ruimte ervaart en krijgt in vele opzichten. Vriendelijk enthousiaste gastheren, je voelt je thuis. Paul van Tongeren is een denker die je meeneemt in zijn denkproces, stapje voor stapje door een moeilijk boek. Hij geeft inzicht en uitzicht op een geduldige en vriendelijke manier. Op herhaling? Ja graag!
Pieter van Vliet

De 'Belijdenissen' van Augustinus is boeiend. De verdieping die Paul van Tongeren eraan toevoegde op Kreta was inspirerend. En het verblijf op Villa Dio Petres was subliem.
Frank Kortmann

Van tevoren had ik me niet kunnen voorstellen dat het verblijf in zo een prachtige omgeving liefdevol verzorgd door de gastheren nog zoveel extra's kan brengen naast het diepe denken en meedenken met Paul van Tongeren met Augustinus en de medecursisten.
Weldadig. Dank jullie allemaal.
Maria Werkhoven

Ik heb genoten van de weidsheid van de vergezichten, zowel op de villa, tijdens de cursus en de excursies. Het heeft me tot mooie inzichten gebracht. Het lezen van de autobiografie van Augustinus en de verbinding met onze eigen autobiografieën was een uitdaging en een verademing. Bedankt Paul, bedankt medecursisten en Jacques en Hans bedankt voor jullie goede zorg en hartelijke aandacht voor ons!
Akke Fokje Stienstra