Een week met Kierkegaard, Paul van Tongeren en mede-cursisten op Kreta en te gast bij Hans en Jacques en bij Argyro. Een stuk of zes kernwoorden die hier kaal in het zwart op wit staan; voor een buitenstaander bijna betekenisloos, maar niet voor mijn mede-cursisten, ook niet voor Paul en evenmin voor Hans en Jacques. Voor mij een geweldige week: diep gegraven, diep mee- en zwaar na-gedacht, verwonderd en opgewonden tot me genomen, verwonderend genoten, in stilte laten bezinken, geluk geproefd. Dank aan iedereen voor die mooie, waardevolle week, heel veel dank!
NB: ik sluit me aan bij deze woorden van Clara: ‘Voor mij zou er meer collegetijd mogen zijn. Ik krijg er niet snel genoeg van.’
Peer Elshout

De week over ‘Het begrip angst’ van Søren Kierkegaard onder leiding van Paul van Tongeren was voor mij weer heel bijzonder. Het sloot aan op Augustinus vorig jaar. Paul heeft ons door het moeilijke boek heen geloodst en gaf ons vergezichten waardoor het begrijpelijk werd. Het verblijf op Villa Dio Petres, de verzorging van de maaltijden en de excursies alles was wederom heerlijk. Dank jullie wel Hans en Jacques! Volgend jaar hoop ik weer aan te schuiven om nog weer meer kennis en levenswijsheid tot me te nemen. Voor mij zou er meer collegetijd mogen zijn. Ik krijg er niet snel genoeg van.
Clara Janssen

Op de trappen van Lato, een Dorische stad gelegen op een schitterende plek, college krijgen van Paul van Tongeren over de oude Grieken doorgaand op Kierkegaard: mooier bestaat niet. Paul is een geweldige denker én een top leraar. Hij neemt je ter plekke mee in zijn denken, al verwoordend en nadenkend soms op een andere wijze herpakkend. Ik vind het een voorrecht dat ik daarin mee mag gaan. De colleges en het verblijf in de villa zijn een groot cadeau. Jacques en Hans zorgen ervoor dat je je welkom weet en verzorgen een heerlijke week. En wat ook heerlijk is: het eten klaargemaakt door Jacques! De dag en dagen daarna geven een wat leeg gevoel. Door wat ik hierboven beschrijf én door de fijne betrokken groep.
Sowieso goed teken dat lege gevoel. Met daarnaast de overtuiging: ik kom weer.
Maria Werkhoven
 

Een verblijf in Villa Dio Petres voelt als thuiskomen. Voor de derde keer te gast bij de hartelijke gastheren Hans en Jacques in een heerlijke (woon)omgeving die letterlijk en figuurlijk ruimte schept.
En dan de cursus: we kenden Paul van Tongeren van de cursus over Augustinus, en hadden derhalve hoge verwachtingen. Ook nu weer leidde hij ons, nu door het moeilijke boek van Kierkegaard over de angst. We kwamen tijd tekort, wilden en kregen zelfs een extra lees-college.
Dat hij ons existentieel wist te raken bleek uit de eigen bijdragen van zijn ‘leerlingen’ op de slotavond.
Volgend jaar ben ik er, hoop ik, weer bij.
Pieter van Vliet