Ik heb het verband kunnen voelen tussen ‘ruimte maken’ in de chi gong en de ‘ruimte aftasten’ in mijn relaties en in mijn leven. Het kunnen voelen van mijn eigen ruimte en het vermogen kunnen voelen om anderen hun ruimte te laten, was een groot en verhelderend inzicht tijdens deze cursusweek. Dat besef kan ik ontwikkelen en ‘toepassen’ in mijn leven. Ik ben de docenten hier heel dankbaar voor.
Lideke

Ik heb deze week in lichtheid, met humor, aandacht en toewijding beleefd. In deze zin was de week van grote betekenis, daar ik zelf heb ervaren hoe interactie tussen mijn ‘ik’ en mijn omgeving (mensen, natuur, beweging) betekenis kreeg in een groter samenspel. Ik heb me onderdeel van een groter geheel gevoeld, juist door mij mee te laten voeren met wat er gebeurde, met wat ‘ter tafel kwam’. De betekenis ligt zodoende in de tussenruimte van de ervaring.
Matthijs Kruk

Deze week was voor mij van grote betekenis. Omdat het voor mij de tweede keer was op de Academie op Kreta, bij Evdaimonia, voelde het zeer vertrouwd., een vorm van thuis komen, bij Hans en Jacques en Argyro – een warm weerzien. De inhoud van de cursusweek paste naadloos in de ontwikkeling die ik doormaak in deze levensfase. Het was diep maar ook licht, het was serieus maar ook humorvol. Een geestige spiritualiteit. Niet de makkelijke weg. Niet het klaarliggende asfalt. Maar de olifantenpaadjes, kronkelige weggetjes die ik zelf moet maken en betreden. In het vertrouwen dat alles er al is in mij en in het universum. ‘Volledig zijn’ zo wil ik het vandaag verwoorden. Dank lieve mensen.
Clasine Kok

Ondanks mijn slechte povere voorbereiding op de inhoud van de cursus, heb ik veel geleerd en neem ik veel stof tot nadenken mee. Heel interessant. Een fijne omgeving en de verzorging was super!! Hans en Jacques, veel succes en harstikke bedankt!
Elke

Tao ‘aan den lijve’ in het jasje van Evdaimonia ‘past’ uitstekend. De verdieping waar ik naar op zoek was, zat in de combinatie van ongelooflijk uitzicht en het overdenken en vooral voelen van de lessen en qi-gong. Ook de diversiteit van mensen voegde kwaliteit toe, hoewel ik verwacht (en misschien gehoopt had) meer gelijkdenkenden te treffen hier. De stiltewandeling was zonder meer voor mij een extra hoogtepunt! Met dank aan Hans!
Jozien Mombarg

Ik heb deze week ervaren als zeer zinvol , leerzaam en prettig. De synergie was er van alle kanten. Wat een homogeniteit, zeldzaam. De ruimte die er was voor iedereen. Ik denk dat het slagen van de cursus voor een heel groot gedeelte te danken is aan het bijzondere en liefdevolle gastheerschap van Hans en Jacques. Heel veel dank daarvoor!
Jeanne

Er was een oefenruimte voor me waarin ik me kon onderdompelen. In de stroom van TAO. Gedragen door het water kon ik me meer en meer overgeven aan en ontspannen in ‘dat wat er is’. Dankbaar voor deze ontmoeting. (Ik heb dit geschreven in ‘pad taal’)
Desi Angevaare

Voor mij was deze week zeer zinvol. Je wordt geconfronteerd met je eigen handelen en reacties t.a.v. andere mensen. Je wordt aan het denken gezet op een afwisselende manier. Geest en lichaam vullen elkaar aan. Ik ga naar huis met veel aandachtsvelden en ik ga zoeken naar het toepassen van het besprokene. Vooral de oefeningen van Robert-Jan waren voor mij een eye-opener: energie gebruiken in de goede zin van het woord. Stapje terug doen en ruimte maken.
José van der Mispel

Een week van Ontspannen Ontvangen Verhelderen.
Ineke

Het was voor mij een zeer geslaagde herhaling van eenzelfde week in 2017. De inhoud was zeer inspirerend. De setting was zeer aangenaam. De omgeving kwam op een zeer bijzondere wijze tot leven; zowel qua natuurschoon, geschiedenis, als qua inkijkje in de lokale samenleving.
Willen de Zeeuw

Een heerlijke week, zowel qua cursus, locatie, gastheerschap en medecursisten.
anoniem

Ik heb voor het eerst ervaren dat Qi Gong een vorm van meditatie is en dat meditatie loslaten betekent of zoals Robert-Jan het zegt: het lichaam moet het overnemen. Dat ligt een stuk moeilijker dan de 'tienduizend dingen'zoals de cursu ons leert terwijl ik wel begin te vermoeden   waar het over gaat. Het taoïsme is niet meer uit mijn leven weg te denken.
Erik Gerretsen

Ik ben metTaoïsme in aanraking gekomen door een cursus van Woei-Lien, 5 jaar geleden. Taoìsme bevat een levenskunst-leer waarbij het lichaam een essentiële rol speelt als kennis en energetisch orgaan. Iets wat wij westerlingen haast vergeten zijn. Je komt hier achter door Qigong en thaichi te oefenen. Robert-Jan kan als geen ander je helpen om je lichaam weer te voelen en herontdekken in zijn oorspronkelijke staat (of daar in die richting) van ontspanning en flexibiliteit. Deze combinatie van theorie en praktijk op bijzondere magische plekken was voor mij een fantastische en onvergetelijke ervaring. Met dank aan Jacques en Hans voor de voortreffelijke gastvrijheid!
Margareta Dorila

 

In 2021 staat er opnieuw een cursusweek met Woei-Lien Chong en Robert-Jan Schippers op het programma. Klik hier voor alle informatie.