Na een week waarin Paul van Tongeren inhoudelijk sprak over het vermogen van vriendschap en dit bijzonder inspirerend zowel filosofisch als theologisch uitdiepte, besloot ik ook deel te nemen aan het seminar van Gerard Visser over Meister Eckhart en Martin Heidegger. Deze week vol bespiegelingen over ‘gelatenheid’ sloot nagenoeg naadloos aan bij de week over vriendschap. Het bewandelen van de weg van de mysticus, nu eens verwarrend duister, dan weer verhelderend duidelijk, leidde uiteindelijk tot ‘vereniging’. Beste Jacques, beste Hans, dank voor jullie onberispelijke organisatie. Dank voor jullie zorg en hartverwarmende gastvrijheid. Mede hierdoor smolt, mijns inziens, een groep ‘vreemden voor elkaar’ in no time samen tot een gezelschap waarbij het voelt als ‘thuiskomen’. Deze tijd op Kreta staat nu al als onuitwisbaar in mijn geheugen gebeiteld. Ik heb waardering voor jullie inzet voor Evdaimonia, ‘Het Goede Leven’.
Henny Hoedemaker

Wat een voorrecht om deze week mee te mogen maken! Gedragen, geïnspireerd en gevoed door Gerard, Hans en Jacques , ieder in zijn eigen voortreffelijke rol, werd het een ervaring om lang met me mee te dragen. Een week met een goddelijk vonkje! En met bijzondere, interessante en liefdevolle medestudenten. Dank allemaal!
Erna de Roos

Deze week overtrof mijn stoutste verwachtingen. Onder de bezielende en liefdevolle leiding van leraar en levensfilosofisch gids Gerard Visser, denkend en voelend de ruimte verkennen waarin de ziel geboren kan worden. En dat in en met een groep inspirerende mensen, die steeds meer verwant werden. Gelatenheid, een woord om in te wonen en je thuis te gaan voelen. De prachtige locatie en omgeving, en de gastvrije en zorgzame, kundige en al even bezielde gastheren en de mensen met wie zij samenwerken, maakten het mogelijk. Een onvergetelijke ervaring.
Maud Radstake

Wat een geschenk (dubbel-trippel) dat ik er mocht zijn. Een docent, ik zou liever zeggen leraar, die vanuit zijn hart spreekt. Die boven de stof staat en tegelijkertijd heel kwetsbaar ook in staat is om nieuwe aspecten te ontdekken. Wohnen in der Gelazenheit. Zijn in het kunnen laten gebeuren, komt recht in het hart binnen en geeft mij veel stof tot overdenking voor de rest van mijn leven. De omgeving, de gastvrijheid en niet te vergeten de kookkunst, van Jacques en Hans, zijn wat mij betreft de Parel die het volmaakt maakt.
Henk Post

Het was uniek. Analytisch en toch heel persoonlijk. De twijfel bij onze Sinn-Suche heeft ook ruimte gekregen. Ik heb daardoor veel nieuws gevonden.
Jacqueline Otten

Ik heb deze week beleefd als open, intensief en zeer verrijkend. Het heeft voor mij persoonlijk zowel emotioneel als qua gesteldheid diepe gevolgen. Ik ben dankbaar.
Ron van de Water

Zo’n week is altijd een bijzondere gebeurtenis, een workout van het brein. Dit keer nog meer dan anders want we gingen sky-high tot we bijna bij God aankwamen. Gerard Visser is een geweldige docent.
Jacques Klöters

Les krijgen van Gerard Visser, vind ik een voorrecht. Hij is bevlogen, neemt zichzelf mee, en schroomt niet om kwetsbaarheid te tonen. Het onderwerp was uitdagend, maar heel verrijkend. De combinatie met de poëzie is zeer waardevol. Kortom, een heerlijke beleving in een fijne omgeving en goed gevoed in het land waar het leven in brede zin 'ruimte'krijgt.
Nelly Sporre

Het was een week van ongebruikelijk diep denken onder leiding van een eminente geleerde. Gaandeweg werd de sfeer in de groep losser en de contacten persoonlijker. Ik kan hier wel weer een jaartje op teren.
Paul Klöters

Ik heb genoten. een ware leraar. Indrukwekkende ervaring en gastvrij tot in alle vezels. Stof tot nadenken. En in de bergen de stilte gevonden. Ik heb ondervonden wat samen zijn, samen leven betekent.
Anne Kleijweg

Kroustas en Kreta spiegelen zich in Villa Dio Petres: rust, ruimte, goede ontmoetingen, lekker eten. Gerard Visser gidste ons door de raadselachtige teksten van Eckhart en Heidegger. Een gids die niet schroomde om vele zijweggetjes te betreden: als cursist moest ik hard werken om te blijven volgen. Alles bij elkaar was het een uitnodiging om zijn trilogie over gelatenheid nog eens te herlezen of te gaan lezen.
Pieter van Vliet

In de wijdte die ik op Kreta ervaar, kijkend vanuit Villa Dio Petres richting de baai, echoot mijn ervaring met de wijdte van Friesland. En deze ervaringen resoneren weer in hoe Gerard Visser de wijdte in de cursus ter sprake bracht. Heel bijzonder! Een moie week met gelijkgestemden op zoek naar hoe we kunnen wonen in gelatenheid. Gerard, Hans en Jacques bedankt!
Akke Fiokje Stienstra