Wat denk je maakt jou tot wie je bent, was de vraag waarmee Marjan Slob de week startte. Wat is de essentie van mij als persoon? Tijdens de week op Kreta passeerden o.a. de filosofische paradigma’s in de loop der eeuwen van dogmatische denkers naar denkers met meer verruiming van de gedachten over het ‘zelf’ en werden met name Descartes, Locke, Goffman en Hume uitvoerig besproken. Wat is nu de essentie van een mens, van een individu. Een mens is complex, is er een kern die maakt dat we zijn wie we zijn? Daar valt over te filosoferen, zijn standpunten te vormen en daarvoor redenen en argumenten te geven en al verder redenerend om tot de essentie te komen, wat de uitkomst ook is. Filosofie is niet alleen bespreken wat grote filosofen hebben gezegd, het gaat erom “wat doet het jou?” Waarom voelen bepaalde opvattingen niet goed voor mij? Dat was de sfeer waar Marjan Slob op hoopte deze week. Het werd een boeiende, zeer plezierige en inspirerende week, waarbij naast bespreking van ideeën van grote filosofen er ruimte was voor interactie waardoor het door Marjan beoogde ‘denk-atelier’ vorm kreeg. Deze week heb ik ervaren als een mix van verdieping in filosofisch denken, ontspanning door inspanning, door ruimer denken, mooie ontmoetingen, vrolijkheid en genieten van de gastvrijheid van Jacques, Hans, Effi en Argyro. Kortom: een heel mooie en verrijkende week met Marjan Slob als inspirerende docent.
Ina Molenaar

Mijn blik op een mens, een persoon en mezelf is deze week ruim herkaderd. Ik heb enorm genoten van de manier waarop Marjan iedereen meenam in haar denk-atelier. Ik hoorde af en toe hersenen kraken! Onze honger werd op vele manieren gestild. Bedankt iedereen!
Beja van Dyck

Marjan Slob nam ons op een glasheldere en toegankelijke wijze mee in een zoektocht naar het 'zelf', door de tijd. Ik heb zinvolle handreikingen om mee verder te kunnen. De prachtig gelegen Villa Dio Petres en de liefdevolle gastvrijheid van de gastheren maakten de week tot een onvergetelijke en rijke ervaring.
Marina Jonkers

Het was een prachtige week in alle opzichten. Marjan Slob heeft me geïnspireerd en veel geleerd. Haar kennis delen en haar uitnodigende houding om dat met elkaar te doen, zijn een stimulans om mijn eigen denken en het verwoorden daarvan verder te ontwikkelen en verruimen. De locatie, de hartelijkheid en de kwaliteit van eten en verblijf zijn uniek. Daar valt werkelijk niets aan te verbeteren.
Annelies Heesakkers

Ik heb deze week als een zeer intensief duiden / een intensief filosofische verdieping/ in de denkwereld van verschillende filosofen beleefd. Gerelateerd aan het thema ‘Persoonlijke Identiteit’. De wijze waarop Marjan Slob dit heeft vormgegeven vind ik voortreffelijk!! Voor mij heeft het zeker betekenis voor een voortgaand denken. Prachtig!
René Bruijn

Inhoudelijk was het zeker van betekenis: veel geleerd over het thema ‘zelf’. Ook geleerd om meer filosofisch te denken. Geweldig was de combinatie met de kennismaking met de cultuur van Kreta. En dat alles in een entourage van excellentie en liefdevolle verzorging. (Alleen de buitentemperatuur mag een paar graden lager gezet).
Willem IJzereef

Ik heb mij bewust ingeschreven voor deze cursus van Marjan Slob, omdat ik van en over haar had gelezen. Ik ga altijd ergens heen, vooral cursussen en congressen etc, met een verwachting. Deze cursus heeft absoluut voldaan aan mijn verwachting in positieve zin. Hierbij hebben de fantastische omgeving en de goede organisatie en verzorging natuurlijk  meegewerkt. Ik ben heel dankbaar voor deze beleving! En …ik sta open voor meer hiervan!
Nelly Droog

Ja! Deze week was zéér zeker van betekenis voor mij.
Carine van Laeken

SUPER! Ik ben onder de indruk van wat jullie ervan maken.
Catherine Strasser

De week was voor mij een perfecte mix/balans tussen input vanuit de docent alsook ‘voorlichting’/’toelichting’ van het decor (Kreta) waartegen de week zich afspeelde. Ook de balans tussen samenzijn (les en eten) en vrije tijd (ruimte voor eigen invulling van tijd en initiatief) was voor mij uitstekend. Enige aandachtspunt: de docente had voor mij de cursus wat strakker mogen geven. Misschien iets meer schools (nu liepen de discussies en individuele gezichtspunten wat uit de hand, niet qua tijd maar het werd wat chaotisch en voor mij wat minder interessant). Mijn eigen behoefte bij een cursus zoals deze is dat er meer aandacht zou kunnen worden besteed aan denkvaardigheden: wat zeg je en waarom? Argumenteren, redeneren, conceptualiseren.
Matthijs Kruk

Fantastisch! Helemaal volgens mijn verwachtingen. Het was van betekenis voor mij om voor het eerst in mijn leven filosofisch naar mijzelf en de wereld te kijken. Het lijkt bijna een afsluiting van mijn leven.
Nelleke ten Brink

Ik ben meer te weten gekomen hoe verschillende filosofen hun gedachtengangen hadden over persoonlijke identiteit. Is die er wel? Is er een ziel? Een zelf, een kern? Ik vind het geweldig dat de colleges worden afgewisseld met heerlijk eten, uitstapjes en informatie over hoe de Kretenzers denken en leven! Een ieder bedankt voor het samen-zijn!
Mary Dekker

Ik kan best nog meer theorie en reflectie-opdrachten aan...Het tempo van lesgeven had nog best wat hoger gemogen wat mij betreft. Misschien ook (lees-)opdrachten voor de vrije uren?
Theo van Meer

Wat een heerlijke week! Veel geleerd in een ongedwongen prachtige omgeving. Filosofisch en cultureel verwend.
Nanda Goedhart