De wandelfilosofie-week was heerlijk: heel afwisselende, mooie wandelingen in een uitbundig bloeiende natuur, met stof tot nadenken en een geweldige verzorging van de inwendige mens. Elke dag kregen we een korte tekst over het thema van de dag, met een mooie foto van de wandeling plus een routekaartje. Onderweg en 's avonds werd ofwel gegeten in een goed gekozen restaurant of we werden midden in de natuur culinair verwend door Jacques. Hans begeleidde de prachtige wandelingen en bleef daarbij de rust zelf, ongeacht de tempoverschillen in de groep. Een van beide leidde het dagelijkse halfuur gesprek over het thema, allebei op heel plezierige wijze. Kortom, Hans en Jacques zijn fantastische gastheren!
Sanneke Bolhuis, april 2018

Hans en Jacques, wat hebben jullie ons een heerlijke dynamische afwisselende week bezorgd in Kritsa en Marmaketo ! Adembenemende natuur, het plezier van samen wandelen en eten en dan, vaak in de avond serieuze aandacht voor thema’s als vrijheid, eeuwigheidswaarde en zuiverheid. Het intieme breed geankerde kerkje Panagia Kera met de fresco’s, de in een stijlvolle witte lange schort geklede Jacques tijdens de lunch in Agio Pnevma, en de terugtocht vanuit Katharo in een open truck waarbij ik mij weer 18 voelde, staan me nog levendig bij. Heel erg bedankt.
Cathalijne Vercouteren, april 2018

Lieve Hans en Jacques, ik wil jullie nogmaals danken voor jullie zorgvuldigheid, betrokkenheid en het faciliteren van een prachtige wandelvakantie met diepgang. Hans jij hebt ons pareltjes laten zien Panagia Kera, het sprookjesbos, Lato, Spinalonga en nog veel meer. Het rekening houden met de traagsten onder ons was voor mij positief. En dan het eten: heerlijk. De groep heeft wat mij betreft de feestvreugde verhoogd. Allemaal fijne mensen, waaronder George, die ons zoveel over vogeltjes wist te vertellen. De vale gier kan ik inmiddels uittekenen. De humor was ook volop aanwezig. Wat heb ik gelachen.
Elaine Koster, april 2018

Net terug van een fantastische wandelweek op Kreta. Grenzen verkend en opgerekt. De week was heel goed georganiseerd. De gastheren Hans en Jacques wisten veel te vertellen over geschiedenis en cultuur van het eiland. De wandelingen waren (soms heel) inspannend maar er werd goed rekening gehouden met de uiteenlopende condities. De natuur was prachtig, heel veel bloemen gezien die ik niet kende. Het was ook nog eens mooi weer! En we hebben geen honger geleden, integendeel! De catering was geweldig verzorgd. Enig punt van kritiek is dat ik het interessanter zou hebben gevonden als het filosofische thema van de dag voor de wandeling was ingeleid, zodat we tijdens de wandeling erover door hadden kunnen filosoferen, solo of met een gesprekspartner en dan na de wandeling het plenaire "gesprek". Naar mijn idee zou dan het filosofische gedachtengoed van de filosoof van de dag en ons eigen gedachtengoed meer uit de verf zijn gekomen. Natuurlijk onder het genot van wijn, raki of bier, om de tongen los te maken (was niet altijd nodig ; -) ). Deze wandelweek is een aanrader voor iedereen, jong, niet meer jong of oud. Hans en Jacques zijn fijne gastheren en persoonlijk vond ik de aanwezigheid van hondje Dicky met zijn intelligente kopje een extra attractie. Boeken!!! Marianne
Marianne Wintermans-Koster, april 2018

De wandelweek was voor mij een bijzondere ervaring. Het begon een beetje onzeker omdat ik niet precies wist wat ging komen en hoe ik zou functioneren in een wandelgezelschap want bijna altijd wandel ik alleen of met mijn partner Marianne. Na een dag acclimatiseren in het gastenverblijf van Argyro in Kritsa kennis gemaakt met de rest en tot mijn verrassing geconstateerd dat ik met mijn 65 jaar tot de jonkies behoorde. Dat bleek geen punt want de klik met de anderen kwam snel dankzij het samen wandelen, kletsen, eten en drinken. Het verblijf in de pensions en het eten en drinken in zowel de pensions als bij Hans en Jacques thuis en in de vrije natuur, waren goed verzorgd, gezellig en smakelijk. Pet af voor hoe dit allemaal is georganiseerd. Luxe was het pension Marmaketo en leuk als afsluiter was het traditionele diner in de tweede huis van Argyro. Maar het mooist van alles waren voor mij toch de wandelingen door de wat ruigere streken van Lassithi zoals de tocht door de kloof van Kritsa, op de berg Karphi en lange wandelingen naar Limnakaros en Katharo. Ruig berglandschap met grijze rotsformaties, steile hellingen en diepe kloven, oude eiken, veel bloeiende struiken en kruiden en pak weg zo'n 25 verschillende vogelsoorten waaronder enkele bijzondere soorten zoals de Vale gier, Raaf, de Blonde en Roodborsttapuit, Hop, Kleine zwartkop, Bijeneter, Kuifleeuwerik, Rotszwaluw en Europese kanarie. Kortom: ik heb in een week tijd een goed beeld gekregen van het leven en de natuur op Kreta en daar was het me in eerste instantie ook om te doen.
George Wintermans, april 2018

Ik wil graag duidelijk maken dat ik van de "wandelweek", zoals jullie die hebben vorm gegeven en verzorgd enorm heb genoten. Niet alleen was de sfeer in de groep heel ontspannen, iets wat je maar moet treffen, maar jullie wisten voor mij ook een heel sterk thuisgevoel te scheppen. Daarnaast is niet alleen het (zo stil mogelijk) wandelen in een uiterst rustiek landschap heerlijk, maar ook de voeling met het antieke verleden, die zich regelmatig aandiende gaf extra diepgang aan die beleving. Wat mij betreft heb ik op onze mystieke boerderijen-wandeling in ieder geval "echte minoïsche" potscherven opgeraapt.In ieder geval is dat de boodschap aan mijn kleinzoon voor wie ik ze heb meegenomen.
Jullie aanpak om zoveel mogelijk echt toeristische plekken te mijden was ook fijn, daarbij ook nog geholpen door de gunstige rustige periode. Ik zou nog wel veel meer kunnen toevoegen, maar zo van dichtbij de rituelen rond Pasen mee te maken met name tijdens de processie op de hoogvlakte was een heel bijzondere ervaring. Dank voor de prettige tijd, voor de fijne gesprekken en het heerlijke eten.
Arie Kikkert, april 2017

Na de fantastische, gelukzalige week in 2012 (levenskunst met Joep Dohmen) was ik benieuwd of Hans en Jacques na 5 cursusjaren nog steeds hetzelfde aanstekelijke enthousiasme, dezelfde onuitputtelijke toewijding zouden hebben zoals wij die destijds ervaren hebben, als proefkonijnen van de eerste Evdaimonia cursus. En ja, hoor – nog geen slijtage te bespeuren! Alles was tot in de puntjes verzorgd. Mooie, niet-toeristische wandelroutes lieten ons genieten van een (eenzaam) berglandschap, uitzicht op sneeuwtoppen, de zee, bloeiende weiden, schapen .... en aan het eind van de wandeling weer een verrukkelijke lunch, die op ons wachtte! En ’s avonds, tijdens de borrel, waren de discussies rond het filosofische thema een mooie afronding van de dag. Ik keek ernaar uit, zeker ook gezien de samenstelling van de groep en de persoonlijke inbreng van iedereen.
Kreta is in april een heel andere ervaring dan in de zomer, zo fris, groen, ontwakend. Daarnaast vond ik het bijzonder om de orthodoxe Paasviering op een authentieke manier mee te kunnen maken.Kortom, de wandelweek was opnieuw ‘Evdaimonia’!
Heidi Hamers

Toen ik me opgaf voor de wandelweek dacht ik : ”dat filosofische tintje neem ik op de koop toe”. Maar wat is het een geweldige combinatie, s’avonds praten en dan de volgende dag lopen in een prachtig landschap met allemaal “nieuwe” mensen. De gesprekken van de avond tevoren maakten dat we elkaar snel leerden kennen en waarderen. In de loop van de week kon ik steeds meer loslaten en me vrijer bewegen, zowel letterlijk als figuurlijk. Het was een heerlijke week zeker door de professionele en warme verzorging zowel op wandelgebied als op het gebied van eten en drinken. Tot volgend jaar!
Renée van Pel, april 2017

Het was heerlijk, de wandelweek op Kreta bij en met Hans en Jacques. Prachtig ook, een bloemenzee in april, besneeuwde toppen, hele fijne mensen in de groep, fantastisch eten, uitdagende wandelingen. Bijzonder ook de gesprekken die we hadden rondom de filosofische thema’s. Daardoor ging het al snel over heel wezenlijke dingen wat de groep hecht maakte. Ik ben zo blij dat ik dit gedaan heb. Heb me helemaal vrij gevoeld!
Suzanne Willekens, april 2017

Mijn wandelvakantie op Kreta met Evdaimonia was weer net zo geslaagd als de filosofiecursus van Evdaimonia met Joep Dohmen in 2012. Mooie, ongerepte en ruige natuur gezien. Pittige wandelingen gemaakt onder de deskundige leiding van Hans Rutten. Met de aanwijzingen van Hans en een beetje doorzettingsvermogen ging het wandelen met de dag makkelijker. Veel kudden met schapen en geiten gezien. Wij leefden de hele dag midden in de natuur. Het filosofie-uurtje aan het eind van de dag was inspirerend. Gedurende de hele vakantie zijn we ongelofelijk verwend door Jacques Poot en Argyro, de lieve pensionhoudster, met hun lekkere Cretense maaltijden en versnaperingen. Jacques bracht de lunch naar de plek waar we rustten zodat we altijd onze lunch midden in de natuur konden nuttigen. Ik heb dertien leuke en sympatieke wandelaars leren kennen. Dit was gewoon tien dagen genieten.
Giok Bwee Tan, april 2017

Aan iedereen die me vraagt hoe de wandelweek op Kreta is geweest zeg ik dat ik een fantastische week heb gehad. De combinatie van wandelen in de bergen, soms met uitzicht op besneeuwde bergen en veel bloemen om je heen, het fijne gezelschap van de wandelmaatjes, het in de watten gelegd worden (wat eten betreft dan) door Jaques, de enthousiaste en zekere leiding tijdens het wandelen van Hans, de gastvrijheid van onze pensionhoudster Argyro: het was super! En het filosofisch tintje gaf net iets extra's dat ik niet had willen missen. Ik heb genoten.
Maria Claessens-Arts, april 2017

Wat was het fijn om de wandelweek bij jullie op Kreta mee te mogen maken. Prachtige wandelingen, heerlijk eten en dat alles met een hele gezellige groep. Complimenten voor wat jullie op Kreta hebben opgebouwd en hoe jullie de gasten weten te verwennen.
Mieke Vosmer, april 2017

De wandelweek was = gelukzalig = ! De wandelingen waren zwaarder dan ik had verwacht maar wondermooi. De begeleiding was perfect evenals de verzorging en de keuken.=== Ik heb genoten ===De groep was onderling heel behulpzaam en aardig voor elkaar. De stemming was dan ook goed – de hele week!
Tiny Vonk-Vos, april 2017

Het was een bijzondere wandelweek met een voortdurende, warme gastvrijheid om ons heen van Hans en Jacques. De natuur van Kreta is in het voorjaar beeldschoon. Prachtige kleine bloemetjes in alle kleuren, gele velden, zacht- en soms ook felgroene kleuren van de ontluikende bomen en de velden. En soms een bijna mystieke sfeer, zoals in het Historisch Park boven Kroustas met zijn bemoste oude bomen in allerlei grillige vormen. De wandelingen waren top, goed geleid door Hans en langzaam opgebouwd in een steeds wisselend landschap. Heerlijk om in alle stilte te wandelen en zo weer bij jezelf te komen.
En dan zomaar ineens bij een prachtig oud kerkje staat daar Jacques met een komfoortje voor de soep en verrukkelijke salades, met echt servies en bestek, midden in de natuur. Om dan daar vervolgens in de schaduw op wat oude kerkstoeltjes ook nog een beetje te filosoferen.
Als ik deze tekst zou lezen, zou ik mij meteen inschrijven en dat had ik gelukkig ook gedaan! Jacques en Hans reuze bedankt voor deze onvergetelijke dagen in Evdaimonia!
Julie Verberne, april 2016

Deze wandelweek zal ik niet snel vergeten omdat de week voor mij vol verrassingen zat. Verrassing over de vaak wisselende schoonheid van het landschap. Om de bocht van de rivier of klimmend over een bergrug kwamen we ineens weer in een heel ander decor terecht: van een weelderig begroeide helling lag er ineens een grijze kale helling voor ons. En dan weer liepen we door een magisch, groenbemost bos, dan weer door een met kamille wit gekleurde vallei of langs velden vol gele margrieten. En dat alles steeds op een afstand van een paar uur wandelen en klimmen.
Verrassend was ook de ervaring van het in stilte de steile paden beklimmen, dicht achter elkaar, stap voor stap, geconcentreerd de voeten neerzettend, zoveel mogelijk in een ritme, de ogen gericht op de grond waar tussen de keien een wereld van kleine bloemen -cyclaampjes, dwergirissen, orchideeën, gentiaantjes - bleek te bloeien.
En vervolgens weer even stoppen en uitkijken over een vallei en naar de bergruggen boven of tegenover ons, op zoek naar lammergieren. We hebben ze gezien!
Door zoveel indrukken voor alle zintuigen: ogen, oren (het geluid van de stilte!), huid (de warmte van de zon), in combinatie met het voortdurend gebruiken van alle spieren maakte dat ik me op een bijzondere en weldadige manier bewust werd van mijn lichaam en van mijzelf.
Eenmaal aangekomen op de plaats voor lunch of avondeten werden onze smaak- en geurpapillen geprikkeld door heerlijke, geurige schotels eten vol verse kruiden die we ook langs de weg waren tegengekomen.
En zo werd wandelen en eten en de natuur tot één geheel. Harmonie ten top, die nu geprint staat in mijn sensorisch systeem.
Eenmaal thuisgekomen heb ik met tegenzin mijn wandelschoenen uitgedaan. Ze staan nog in het zicht en het stof van Kreta laat ik er voorlopig nog even op zitten!
Hans en Jacques, heel veel dank!
Marijke Dijkstra, april 2016

Ik denk dat jullie zeer veel ‘loftuitingen’ zullen (of al hebben?)ontvangen over onze wandelweek. Ik heb tenminste geen enkele ‘wanklank’ gehoord. Op geen enkel gebied.
Verleden jaar bij Frits de Lange onze ‘zielenroerselen’ ethisch, filosophisch en theologisch ‘onder de loep’ nemen en nu met Hans ‘de hort op‘ op jullie geweldig mooie Kreta. En zo ontzettend geboft met het weer.
Wat mij bij zeer hoog ‘in het vaandel’ staat is jullie, bijna bovenmenselijke, ZORGVULDIGHEID. Heel erg dank daarvoor en tot in september bij Joep Dohmen.
Mariet de Graaf, april 2016

Ik zit nog na te genieten van alle aspecten van de wandelweek. Ik wist al wel wat ik kon verwachten op culinair gebied van Jacques en de geweldige zorgen door jullie beiden. Maar dit geldt zeker voor de voor mij nieuwe wandelervaring in de bergen. Eerst wat stroeve kuitspieren bij mij, maar de opbouw was heel goed en onder de deskundige leiding van Hans Rutten heb ik een heerlijke sportieve wandelweek ervaren. Aan alle finesses is gedacht, een instructie door een fysiotherapeut, heel originele Kretensische aspecten zoals een regionale lunch in de bergen met zang en gitaar. Zie het filmpje op hun site!
Ook heb ik genoten van de groep. Heel divers en tijdens het wandelen is er kennisgemaakt met allen en afgewisseld met stilte momenten als we de berg opgingen. Dit werd door mij als zuiverend ervaren. Goed voor de geest, en ook voor het lichaam, want het blijft wel een lichamelijke klus hoor dat stijgen in de bergen. Maar het resultaat was dan ook een geweldig uitzicht op mooie oude bergen met Minoische en Dorische steden op Oost Kreta.
Samengevat: deze reis had alles in huis nl. sportiviteit, spiritualiteit, oudheidkundige geschiedenis, groepsgesprekken, goede verblijfsaccomodatie en natuurlijk het erg lekkere eten op de mooiste plekken. Overal waar we stopten keken we uit naar de witte bus MET Jacques Poot.
Ook als het niet in het programma stond, zagen we een "fata morgana" in de vorm van onze Jacques. Dan nog even doorwandelen en hadden we de klus weer geklaard.
Mijn dank gaat uit naar Hans en Jacques en Argyro voor deze heerlijke wandelweek. Echt aan te raden.
LeoHans Los, april 2016

Hartelijke dank voor de geweldige week samen in Kreta, prachtige ervaring nooit meegemaakt, veel gezien en geleerd. Voor mij is het heel emotioneel geweest om persoonlijke redenen, maar dankzij jullie, de vriendelijke groep en de omgeving heb ik het overleefd en kunnen genieten van de wandeling en sfeer.Ongelooflijk goed georganiseerd, in alles. Top week geweest. Hans en Jacques, jullie zijn UNIEK!
Nadea AL Windy, april 2016

Hans en Jaques, wat een geweldige wandelweek heb ik met en bij jullie gehad!! Naast de prachtige wandelingen met de vele verhalen over de omgeving en de geschiedenis en de heerlijke maaltijden, was er werkelijk aan alles gedacht. Goede accommodatie, goed vervoer, de zorg dat iedereen zich op zijn gemak voelde enz. Ik heb me heel erg welkom gevoeld en genoten van jullie hartelijkheid en professionaliteit. Het voelde voor mij als een warm bad. En wat een verrassing om bij thuiskomst de video op de mail te ontvangen, heel veel dank hiervoor.
Al met al, het was een topweek!! Hartelijke groeten,
Anneke van de Leemkolk, april 2016

Beste Hans en Jacques,
Ik kijk terug op een fantastische week, nogmaals veel dank daar voor. Dank ook voor de leuke video. Ik zal nadenken over een review. En ik kom waarschijnlijk nog wel een keer bij jullie voor een week Evdaimonia!
Maarten van den Berg, april 2016

De advertentie van Evdaimonia in De Gids deed mijn hart een sprongetje maken: de combinatie van wandelen met dagelijks een filosofisch gesprek zocht ik al heel lang. Binnen een half uur geboekt. En ......wat een heerlijke week was het! Na mijn thuiskomst in druk Amsterdam bleef de rust nog in me hangen.
Hans bedank ik voor zijn moed om ons - vrijheidlievende wezens  - steeds weer te vragen om in stilte de bergen te trotseren. Paradoxaal: ik heb het ervaren als een vrijheid. Ik was alleen maar bezig met de overweldigend mooie omgeving en elke stap op die berg. Lekker fysiek maar o zo goed voor de geest. Zonder Hans had ik nooit de nu bewandelde routes kunnen vinden. Tijdens de wandelingen werden kleine stukjes geschiedenis verteld. Geen opdringerige feitelijke kennis, eerder waren het kleine verhalen. Daardoor kon ik me goed voorstellen hoe het leven was in voorbije tijden.
Jacques bedank ik voor de verrassende lekkernijen, en zijn ogenschijnlijke gemak waarmee hij alles op tafel zette. Dat bracht een heerlijke ongedwongen sfeer. Die humus ga ik binnenkort zelf ook maar eens maken.
In de keuze van filosofische gespreksonderwerpen zat een mooie opbouw. Voor mij mogen die gesprekken wél langer. Onderwerpen werden nu even aangeraakt. Dat smaakte naar meer.
Hans en Jacques vormen een geweldig duo. Ze vullen elkaar mooi aan. Ze zijn een talent in organiseren, en hebben daar zichtbaar lol in. Hun enthousiasme over Kreta en Kretenzers is aanstekelijk. Ik heb me een gast gevoeld.
Verder heb ik genoten van de gastvrijheid en het enthousiasme van de pensionhouders: Argyro (in Kritsa), en Vassilis + Christine (in Tzermiado).
Annet Peetoom, april 2016

Beste Hans en Jacques,
Ik ben blij dat ik aan de wandelweek heb deelgenomen en denk toch dat ik niet veel kan schrijven wat voor publicatie geschikt is. Het zij dan dat jullie nog eens op de website willen zetten dat het eten heel lekker was, dat er echt aan alles gedacht was, dat er op Kreta in april veel bloemen bloeien, enz. De wandeltips van Yvonne vond ik een heel goed idee. Ik heb ze gewaardeerd.
Ik heb tot nu toe gewandeld in Italië (Cinque Terre en Kust van Amalfi), Madeira en (vijf keer) in Nepal. Als ik vergelijk hoe hoog de beloning qua landschap, natuur, schilderachtige dorpen en stadjes, cultuur algemeen is die je voor de inspanning krijgt, staat Kreta voor mij op de laatste plaats. Maar altijd nog de moeite waard!
Wat de week met mij gedaan heeft? Ik denk dat ik wat dit betreft in een bijzondere situatie geweest ben. Ik voel mij in de Nederlandse taal niet meer thuis en de Nederlandse manier van omgaan met elkaar was eerst even wennen. Tegen het einde van de week werd het allemaal beter. Wat is de taal ook veranderd in de loop van de tijd. In mijn jeugd in Veldhoven bestond bijvoorbeeld „Dit raakt me“ niet. Zijn ook de gespreksgewoontes veranderd? Hoeveel wil je van jezelf publiek laten worden? Ik wilde vooral wandelen. Er waren momenten die voor mijn begrip meer op een therapiegroep leken dan op een wandelgroep.
Het wandelen in stilte vond ik weldadig.
Een bijzondere kwaliteit van deze week was dat jullie aandacht hadden voor iedereen en voor alles. Dat was prachtig. Ik zal dan ook niet aarzelen Evdaimonia aan te bevelen.
Ik stuur jullie, zoals met Jacques afgesproken, het recept voor een lekkere soep met rode bieten, tomaten en worteltjes — en omdat we zoveel aandacht besteed hebben aan de stilte, een van mijn lievelingsgedichten van Rilke over dit onderwerp:
Wenn es nur einmal so ganz stille wäre.
Wenn das Zufällige und Ungefähre
verstummte und das nachbarliche Lachen,
wenn das Geräusch, das meine Sinne machen,
mich nicht so sehr verhinderte am Wachen —:
Dann könnte ich in einem tausendfachen
Gedanken bis an deinen Rand dich denken
und dich besitzen (nur ein Lächeln lang),
um dich an alles Leben zu verschenken
wie einen Dank.
Als jullie eens naar Wenen gaan, laat het dan weten. Ik kook graag iets lekkers voor jullie! Hartelijke groet,
Harry Verweijen, april 2016

Ik wil jullie bij deze nogmaals hartelijk danken voor de geweldige week die ik heb gehad op Kreta. Het programma van de Wandelweek bracht veel afwisseling met zich mee. De wandelingen met Hans waren prachtig, de lunches die Jaques hierbij verzorgde, geserveerd op unieke plekken, gaven hier een extra dimensie aan.
Ook de maaltijden op de Akademie waren een feestje. Dit alles in combinatie met het gezelschap van een mooie groep mensen, tijd voor een goed gesprek, gezelligheid en humor maakt voor mij dat het een week is geworden waar ik met heel veel plezier op kan terugkijken.
De opzet om iedere dag van de week in het teken van een thema te stellen en hier de dag van tevoren een klein "'boekje" over te geven sprak mij aan. Over de verdere invulling van het filosofisch tintje is met elkaar gesproken en ook dat zal ongetwijfeld verder door jullie worden opgepakt om de Wandelweek op die manier nog mooier te maken.
Henriette Kreuter, 2015

Het komt niet vaak voor dat verbeelding en realiteit zo dicht bij elkaar liggen als wat jullie beiden ons in deze vakantie hebben geboden. Evdaimonia. Gelukzaligheid.
Vaak is het zo dat de folder mooier is dan de werkelijkheid, maar bij jullie overtreft de werkelijkheid de folder en de mooie internetsite.
Dat zat voor ons vooral in de zeer persoonlijke aandacht en oprechte belangstelling voor ieder van ons in de groep. Naast het feit dat jullie ons elke dag in de watten hebben gelegd zijn jullie ook oprecht geïnteresseerd in wie we zijn en wat voor ons belangrijk is. Dat hebben wij ervaren als echte Gast Vrijheid.
Soms zat dat in kleine details: jouw hartelijke gastvrije uitstraling Jacques, het raffinement in de heerlijke Kretensische maaltijden die je bereidde zowel in de prachtige Villa Dio Petres als in het vrije veld en het schijfje komkommer op de boterham in het lunchpakket. En Hans, jouw precisie in het plannen van de wandelroutes met cultuur historische weetjes over Kreta is onovertroffen. Het aanpassen van het tempo waar nodig en het aanreiken van de helpende hand voor een ieder bij moeilijke passages maken je tot een echte betrouwbare herder.
En last but not least jullie getoonde flexibiliteit in het op verzoek van de groep versterken van het filosofische gesprek halverwege de week.
Deze vakantie met Evdaimonia was een ware weldaad voor lichaam, geest èn ziel.
Hartelijk dank daarvoor mannen. Veel succes in het uitbouwen van Evdaimonia, de wereld wordt er een stukje beter en blijer van!
Jan en Els Verbraak, 2015

Nu de wandelweek al een aantal dagen achter me ligt,denk ik met plezier(en heimwee) terug aan de fantastische vakantie op Kreta. Het leek wel perfect: het weer was heel goed;de natuur op z'n mooist:
we genoten van een overweldigende bloemenpracht tijdens onze wandelingen,die soms wel pittig waren,
maar best te doen voor iemand met een normale conditie(zoals ik). Na de sportieve activiteit werden we
verrast met een zéér lekkere maaltijd,meestal op een idyllisch plekje...pure verwennerij;een ideale mix
van sport, natuur,cultuur,gastronomie en kennismaking met de lokale'zeden en gewoonten'. Dit laatste
kwam aan bod, zowel tijdens de wandelingen als bij de gezellige etentjes...en soms kregen de gesprekken
een filosofisch tintje...geheel vrijblijvend;mooi meegenomen,vind ik.
Bedankt,allebei,om er een erg geslaagde week van te maken.
Ik wens jullie nog veel succes!
Ria Timmermans, 2014

In de folder van jullie Vakantieacademie staan verschillende cursussen op filosofisch gebied vermeld. Dat in deze context ook een wandelvakantie wordt aangeboden gaf mij het vertrouwen dat ik hier mensen zou treffen die ook met diepgang in het leven staan. Het zou betekenen dat een gesprek over zaken die er toe doen in het leven, ruimte zou kunnen krijgen voor, tijdens of na de wandeling. De zin 'U wandelt vaak ook in stilte' gaf de doorslag om in te tekenen.
De eudaimonia/gelukzaligheid die jullie willen bieden, komt voort uit de diepgang die jullie eigen leven kenmerkt. Dit is merkbaar in alles wat jullie je gasten biedt: de toepasselijke teksten met foto voor de wandeling van de betreffende dag; de keuze van de wandelingen; de plekjes waar de meest zorgvuldig voorbereide maaltijden worden opgediend en het goede –filosofische- gesprek op het moment dat je daar als gast behoefte aan hebt. Dit alles voelt als 'in de watten gelegd worden', maar dit dekt de lading van deze wandelvakantie niet echt. Het is op een dieper niveau op adem kunnen komen door bovengenoemde voorwaarden. Dat maakt deze vakantie anders dan anders. Dank jullie wel!
Ineke-Regina Uytenbogaardt, 2014

Ik had mij enorm verheugd op de wandelweek op Kreta bij Hans en Jacques. Desondanks bleek deze al mijn verwachtingen te overtreffen. Het begon al met de hartelijke en enthousiaste ontvangst van Jacques op het vliegveld en de gezellige rit naar Krista met een spontane detour om nog een bijzondere stad in Kreta te laten zien. Deze start tekende de wandelweek. De zorgzaamheid en de aandacht van Hans en Jacques, om deze week voor iedereen een hele bijzondere ervaring te laten zijn en alles op rolletjes te laten lopen, is fenomenaal. De wandelingen, daar ging het uiteraard om deze week, waren prachtig en zeer afwisselend en hebben op mij een grote indruk gemaakt. Zo ook de diverse uitstapjes en bezichtigingen tijdens de wandelingen. Dit alles werd aangevuld met de meest fantastische plekjes die ze hadden uitgekozen om te lunchen en te dineren tijdens of na de tocht van die dag. Waaronder natuurlijk de prachtige vakantieakademie met zijn adembenemende ligging. Ik ben dan ook verliefd geworden op Kreta. Mede ook aangestoken door de liefde die Hans en Jacques uitstralen voor Kreta. Ze zijn voor mij het perfecte duo voor een dergelijke week. Hans de wandelliefhebber, met zeer veel geduld. Die ons de tijd gunde om de natuur te bewonderen en te fotograferen. En onderhoudend wist te vertellen over wat we onderweg zagen. En Jacques die ons telkens verraste met zijn culinaire hoogstandjes en wijze waarop de lunches en diners waren verzorgd. Samen hebben ze een top wandelweek uitgedacht en georganiseerd. Ik heb mij nooit eerder zo verwend gevoeld. Ik heb al weer heimwee...........
Myrna van Heeringen, 2014

Beste Hans en Jacques. Ik heb genoten van de wandelweek! Wat een afwisseling en wat een mooie kleine ontdekkingen en avonturen. Jullie zijn beide perfecte gastheren en chauffeurs en Hans is een fijne wandelgids: betrouwbaar, enthousiast en geduldig en nergens opdringerig. Het zonnige weer, de vriendelijke mensen, de schapen en de geiten en de lammergieren, de geur van oregano, de archaïsche vergezichten.......Ik hoop zeker nog eens terug te komen.
Joke de Haan, 2013

Ik heb goede herinneringen aan de wandelweek op Kreta.
Ik heb deze week ervaren als een rustgevende, relaxte week onder goede begeleiding.
Na mijn verhalen aangehoord te hebben kwamen mijn vrienden tot de conclusie dat ik die week wel erg verwend was. Wel, dat gevoel heb ik ook.
Ik heb vooral veel waardering voor het feit dat tijdens deze wandelweek ook ruimte was voor een goed gesprek, voor stilte, voor genieten van het prachtige landschap en voor bewondering van de cultuur van Kreta. Voor herhaling vatbaar!
Margo Schults, 2013