Filosoferen met tegenslag. Deze week gaat al definitief door. Er zijn voldoende reserveringen, maar er is nog plaats.

“You’re on Earth. There is no cure for that.” (Samuel Becket)

De titel van het boek van Kieran Setiya, Het leven is zwaar. Filosofie van de tegenslag, doet meteen denken aan Brigitte Kaandorp met haar hilarische liedje vol zelfbeklag: ‘ik heb een zwáár, zwáár leven.’
De Britse filosoof Setiya kan niet anders dan constateren, met de titel die hij aan zijn boek meegaf: Life is Hard.

Je bent welkom van 19 tot en met 25 oktober 2025

 

filosofie van de tegenslag

Zo is het leven nu eenmaal

Frits de Lange: 'Setiya schrijft hoofdstukken over ziekte en handicaps, eenzaamheid, rouw en verdriet, falen en mislukking, het begaan en ondergaan van onrecht en het gevoel dat het leven absurd is. Gelukkig sluit hij af met een hoofdstuk over hoop, maar vrolijker kan hij het niet maken: zo is het leven nu eenmaal. Het zit vol met malheur, en met tegenslag waar geen kruid tegen gewassen is. In deze filosofieweek nemen we het boek van Setiya als kapstok. Het wordt een lichtvoetige week over een zwáár leven. Het gaat om de vraag wat tegenslag betekent voor onze menselijkheid én hoe we er creatief antwoord op kunnen geven. De insteek van de week is niet therapeutisch, maar existentieel en spiritueel'.

Verbeeldingskracht

Frits de Lange: 'Wat is het geheim van mensen om ondanks en in alle misère er toch joyeus ja tegen te blijven zeggen? Waar halen ze de veerkracht en de vitaliteit vandaan om zich niet bij het onvermijdelijke neer te leggen, maar het verdriet te lijf te gaan, het leven ondanks alles te vieren?
Ik denk dat dit komt omdat wij in onze kwetsbaarheid over verbeeldingskracht beschikken. We leggen ons als mens niet neer bij de feiten, maar stellen ons voor dat het ánders moet, kan, of op zijn minst: had gemoeten. Mogelijkheidsmensen, noemde Robert Musil in zijn roman Man zonder eigenschappen ooit het soort mensen dat zich niet door de feiten laat vermurwen, maar gisteren en vandaag tot startpunt neemt voor een beter, ander morgen.

 

“Als er werkelijkheidszin bestaat, moet er ook mogelijkheidszin bestaan. Wie dit bezit zegt bijvoorbeeld niet: hier is dit of dat gebeurd, zal gebeuren, moet gebeuren; maar hij bedenkt: hier zou, moest, of had iets kunnen gebeuren, en als je haar dan van iets uitlegt dat het is zoals het is, dan denkt zij: ach, het zou waarschijnlijk ook anders kunnen zijn.”

 

Het leven is geen ponykamp (een klein deel uit een interview met Kieran Setiya in De Morgen, november 2023)

Waarom zou je je moeilijkheden onder ogen moeten zien?

Setiya: “Elk leven zal moeilijkheden kennen. Daar is geen weg omheen. Je moet erdoor, je moet ze leren kennen om ermee om te leren gaan. Dat inzicht is zo’n beetje de ruggengraat van het boek, waarin ik verschillende moeilijkheden een voor een behandel, voornamelijk omdat ik niet denk dat er één magische formule is die ons toelaat om met ze allemaal om te gaan. Elke moeilijkheid heeft iets eigens en moet dan ook in die eigenheid bekeken worden.”

U wilt het geen zelfhulpboek noemen. Waarom niet? Wat is het verschil?

“Maar al te vaak leggen zelfhulpboeken de nadruk op individueel geluk als einddoel. Terwijl ik de nadruk leg op een goed leven. Goed leven gaat niet alleen over hoe je je voelt, maar ook over hoe je met jezelf en anderen omgaat. Ook gaat het in zelfhulpboeken vaak om snelle oplossingen. Die heb ik niet. Ik wil mensen aan het denken zetten: komt mijn ervaring met eenzaamheid overeen met hoe het hier beschreven staat? De hoop is dat je door daarover na te denken een nieuwe kijk op sommige lastigheden ontwikkelt. Maar er is geen garantie dat je er gelukkiger van zal worden'.

Muziek, kunst, dans en poezie

Deze filosofieweek is een oefening in mogelijkheidszin, een verkenning van de veerkracht van de verbeelding. Het wordt daarmee een lichtvoetige week over een zwáár leven. Als vanzelf zal blijken dat we met ‘denken’ over tegenslag alleen niet toekunnen. We putten voor onze verbeelding ook uit inspirerende levensbeschouwelijke en religieuze tradities. Uit sterke verhalen die we elkaar vertellen. En uit muziek, beeldende kunst, dans en poëzie die een vorm vindt voor wat we zelf niet zo goed weten uit te drukken.

We zijn op Kreta, dus zal de zeibekiko op de muziek van rebetiko zeker voorbijkomen. Een Griekse vorm van muziek en dans die het verdriet 'viert'. Met als aanname dat verdriet en ellende als vanzelfsprekend bij ieders leven hoort, wordt daarover niet getreurd, maar wordt het bij de lurven gepakt!

 buitenschool1160

De cursuslocatie

De cursuslocatie Hotel Villa Dio Petres ligt op 500 meter. Die hoogte biedt niet alleen een prachtig uitzicht dat je stil maakt, maar biedt ook koelte als dat nodig is. Zeker als de wind van zee komt. De collegezaal is van alle audiovisuele gemakken voorzien en wordt fluisterstil op een ideale temperatuur gehouden. Er is ook een 'buitenschool' op de patio van de cursuslocatie. Deze buitenschool kan kan als collegezaal dienst doen bij lekker weer. In oktober kan het prachtig weer zijn en het zeewater is nog op temperatuur!


WEEKPROGRAMMA

Het programma start op zondag om 16.00 uur op Villa Dio Petres met een introductie, een manier van kennismaken en een presentatie over Kreta.

Aansluitend diner.

Het programma eindigt op zaterdag met het laatste ontbijt.

Binnenkort zal het inhoudelijke programma van dag tot dag beschreven worden, inclusief excursies. Frits de Lange is nu even te druk met een verhuizing!


 

Datum

Je bent welkom van 19 tot en met 25 oktober 2025.

Prijzen

De prijzen zijn:

 • € 1.520,-- per persoon bij twee personen op een tweepersoonskamer,
 • € 1.595,-- bij gebruik van een éénpersoonskamer (slechts twee beschikbaar),
 • € 1.655,-- per persoon bij alleengebruik van een tweepersoonskamer.

De cursusprijs is inclusief:

 • docent;
 • boek en/of reader;
 • cursusmateriaal ter plaatse;
 • 6 nachten logies in een airconditioned kamer;
 • 6 maal ontbijt;
 • alle in het programma genoemde gezamenlijke picknicks, lunches en diners;
 • gezuiverd water bij alle gelegenheden;
 • koffie/thee, gezuiverd water en vruchtensappen tijdens de door ons verzorgde gezamenlijke momenten;
 • enkele glazen wijn of bier tijdens de door ons geserveerde maaltijden;
 • tafelwater bij alle maaltijden;
 • excursies naar bijzondere plekken;
 • toegangskosten voor bezienswaardigheden in het programma;
 • boekingskosten.

De cursusprijs is exclusief:

 • vluchten (deze regel je zelf);
 • transfers tussen (lucht)haven en je logeeradres (deze regel je zelf);
 • zelf bestelde frisdranken en alcoholische dranken, vruchtensappen, koffie/thee en andere versnaperingen tijdens de maaltijden in restaurants of andere gelegenheden;
 • persoonlijke uitgaven;
 • eventuele toeslag voor logies op Villa Dio Petres.
 • annulerings- en reisverzekering.

Hoe kom je op je logeeradres?

Kies voor de luchthaven van Heraklion. Niet Chania. De luchthaven van Heraklion is ongeveer 70 kilometer verwijderd van je logeeradres. Het vervoer naar je logeeradres is voorbehouden aan openbaar vervoer en taxi's. 

Er zijn diverse gemakkelijke manieren om je logeeradres in Kritsa (pension Argyro) of Kroustas (Villa Dio Petres) te bereiken:

 • Neem de intercitybus vanaf de luchthaven van Heraklion naar Agios Nikolaos. De bus (€ 7,10) vertrekt vrijwel ieder uur voor de deur van de luchthaven. Vanaf Agios Nikolaos neem je een taxi (€ 25 à € 30) of als het lukt een aansluitende bus (circa € 2).
 • Huur een auto op de luchthaven van Heraklion. Zeker als je wat langer blijft op Kreta (wat wij zeer aanmoedigen). Als je de auto ook gebruikt tijdens de cursus bieden we je een korting aan;
 • Neem een taxi vanaf de luchthaven van Heraklion (circa € 100).

Alle genoemde prijzen van bus en taxi zijn een inschatting.

Neem contact op als je met de genoemde mogelijkheden niet kunt reizen en particulier vervoer nodig hebt. De kosten daarvan zijn vergelijkbaar met die van een taxi.

Met een auto of taxi duurt de rit ruim 1 uur. Met openbaar vervoer en aansluitend een taxi circa 2 uur.

Klik hier voor alle informatie over autohuur, taxi en bus

Een exclusieve week voor een beperkte groep

Het minimum aantal deelnemers voor deze cursus is 8 en het maximum is 16 deelnemers.

Gastenboek

Lees de ervaringen van eerdere gasten van Frits de Lange in het gastenboek van  september 2023, mei/juni 2022, oktober 2022, 2021 oktober (2), 2021 september, 2021 oktober, 201920182017, 2016, 2015, 2014, 2013.

Lees de ervaringen van eerdere gasten van Maarten van Buuren in juni 2021, juli 2021 en mei 2022.

Wie is Frits de Lange?

Lees hier meer over Frits de Lange.

Je kamer

Je logeert in Pension Argyro of B&B Hotel Villa Dio Petres.

In pension Argyro zijn meerdere tweepersoonskamers beschikbaar, ook voor alleengebruik.
Er is één eenpersoonskamer beschikbaar (met beperkt uitzicht).

In B&B Hotel Villa Dio Petres (de cursuslocatie) zijn de volgende kamers beschikbaar.

 • één tweepersoonskamer, gedeelde badkamer, eigen terras, voor alleengebruik, , meerprijs € 120
 • één eenpersoonskamer gedeelde badkamer, eigen terras, meerprijs € 90

Deze tweepersoonskamer en éénpersoonskamer met gedeelde badkamer vormen samen een suite. Deze is als geheel ook heel geschikt voor 3 deelnemers die samen willen komen.

De meerprijs is voor de gehele periode van 6 dagen tijdens de week, dus niet per nacht.

Ga naar je kamer keuze voor meer informatie.

  

Reserveer nu

Reserveer nu (vragen met * zijn verplicht in te vullen). Lees eerst hierboven de beschikbaarheid van kamers. Na ontvangst van je reserveringsformulier sturen wij een offerte met alle informatie over reismogelijkheden en verblijf en een aanbetalingsfactuur. Je hebt dan een optie van max. 14 dagen.

Je e-mailadres eindigt op @yahoo.com. De ervaring leert dat ons systeem je reservering dan niet goed verwerkt. Gebruik a.u.b. een ander mailadres of stuur een mailtje naar info@evdaimonia.com. Dankjewel.
Voer alstublieft uw naam in.
Voer alstublieft uw naam in.
maak aub een keuze
Voer alstublieft uw adres in.
Voer alstublieft de postcode en plaats in
Voer alstublieft de postcode en plaats in
Graag invullen
Voer alstublieft uw mobiel telefoonnummer in
Geef alstublieft het aantal gasten aan.
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input