archief4

 

Wanneer is je leven geslaagd? Het onderwerp levenskunst zal je na deze cursus blijvend bezighouden en je zult met andere ogen kijken naar je eigen leven!

Joep Dohmen komt na vele zeer succesvolle cursusjaren opnieuw naar Kreta in september 2016. Hij neemt je mee naar nieuwe horizonten in je denken en traint je in je zoektocht naar antwoorden op de grote levensvragen.

Joep Dohmen 2017 2

Voor wie is deze week geschikt?
Deze cursusweek geschikt voor iedereen die van zijn/haar leven een kunstwerk wil maken. Een bijzondere opleiding of voorkennis is niet nodig. Wel een gezonde belangstelling voor filosofie. Zowel beginnende enthousiastelingen als gevorderden in de filosofie komen aan hun trekken. Joep Dohmen is als geen ander in staat om diepgaande filosofie van betekenis én eenvoudig te maken voor je leven van alledag.

Deze cursusweek zal door Joep Dohmen mede worden gebruikt als voorbereiding op zijn boek dat eind 2016 zal verschijnen onder de gelijknamige titel 'Het leven als reis'.

Zijn wij pelgrim of gelukszoeker, zwerver of toerist?
‘De meeste mensen leven naar hun einde toe, maar niet zo dat hun levensinhoud zich langzaam ontvouwt en in die ontvouwing hun eigendom wordt. Ze leven als het ware uit zichzelf weg, ze verdwijnen als schimmen wier onsterfelijke ziel verwaait. En geen enkele vraag naar hun onsterfelijkheid jaagt hen angst aan. Want voordat ze sterven, zijn ze al vervloeid in het niets.’ Sören Kierkegaard
Levenskunst gaat over de kunst om op basis van een eigen houding een zinvol leven te leiden. Zonder zo’n houding glipt het leven als water door onze vingers. De reismetafoor is heel geschikt om na te denken over ons leven. Waarover gaat het eigenlijk in ons leven: over de reis, het doel, of over allebei?
Van Odysseus’ omzwervingen, ‘de Odyssee’ en die van Aeneas, via de Middeleeuwse zoektocht naar de heilige Graal, de pelgrimsreis volgens John Bunyan (de weg die de ware christen moet afleggen om de eeuwige zaligheid te verwerven) tot en met Jules Vernes Reis om de wereld in 80 dagen, Nietzsches ‘De Wandelaar en zijn schaduw’ en de bestseller van Pascal Mercier ‘Nachttrein naar Lissabon’: telkens opnieuw wordt het leven afgebeeld als een reis die mensen ondernemen om zin te vinden.
In deze cursus behandelt Joep Dohmen de centrale thema’s van de levenskunst via de verbeelding van de reis. Onze filosofische reisgidsen zijn Aristoteles, Montaigne, Nietzsche, MacIntyre, Foucault, Nussbaum, Bauman, Bieri,Taylor en Walker.

Aan de orde komen:

  • geschiedenis en cultuur van het reizen; op reis gaan (geworpenheid)
  • koersen (het kompas)
  • plannen (nalaten/gelatenheid, aankomen)
  • het reisverhaal (narrativiteit, tijd, eenheid en samenhang)
  • tragiek en noodlot (kwetsbaarheid, gebrokenheid, echecs, op het verkeerde moment op de verkeerde plaats),
  • de zin van het leven (de weg en het doel; ambitie of gemoedsrust)
  • bestemming en geluk.

Daarbij komen ook levensbeschouwelijke, literaire en sociaalwetenschappelijke teksten aan bod: Paul Therou: ‘De Tao van het reizen’, Alain de Botton: ‘De kunst van het reizen’, Tom Cole: ‘Life as a journey’, Caroline van Bergen: ‘Over de grens’; Pascal Mercier: ‘Nachttrein naar Lissabon’, Christa Anbeek: ‘Overlevingskunst’ en Dan McAdams: ‘The stories we live by’.

Joep Dohmen 2015 800Joep Dohmen 

Het volledige programma
Download de complete (en nieuwe) beschrijving van het weekprogramma van deze cursus. 

Joep Dohmen docerend

Periode
Je bent welkom van 11 tot en met 17 september 2016. 

lesaanzee bewerkt 1

Prijs 
De prijzen zijn vanaf € 1.225,-- per persoon bij twee personen op een tweepersoonskamer tot € 1.336,-- per persoon bij één persoon op een tweepersoonskamer. Dit is voor een (bijna) geheel verzorgde week, exclusief vlucht. De prijs voor de transfers van en naar Heraklion is € 35,-- enkele reis, per persoon.

Download een pdf-document voor de exacte prijzen, voorwaarden en meer informatie over uw verblijf.

Groepsgrootte
Minimaal 8 en maximaal 16 deelnemers

Gastenboek
Lees wat eerdere gasten van een cursusweek met Joep op Kreta vonden in de diverse gastenboeken: mei 20162015, 2014, 2014, 2013, 2012.

Psychologie, filosofie en levenskunst.
Joep Dohmen staat als filosoof bekend als de expert op het gebied van levenskunst. Hoe  verhoudt zich dat tot prsychologie? Klik op de playknop van onderstaande video.