docent | Marte Kaan

Marte Kaan (1977) is schrijver en psycholoog en schreef voor onder meer NRC Handelsblad, nrc.next en De Gids.

In haar stukken over menselijk gedrag gaat ze te rade bij literatuur, film, filosofie, psychologie, neurologie en spreekt daarmee een groot publiek aan. Lang Leve de Liefde haalde de top tien van de CPNB bestsellerslijst. Haar fictie-debuut Saboteur werd genomineerd voor de J.M.A. Biesheuvelprijs en de ANV debutantenprijs.
Kaan studeerde psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens haar drie-jarige verblijf in New Dehli, waar ze haar werk als therapeut verder ontwikkelde, ontdekte ze de Vipassana, een van India's oudste meditatietechnieken. Haar fascinatie voor de mate waarin menselijk gedrag bepaald wordt door conditionering en verslaving onderzoekt ze niet alleen als psycholoog (voor de Amsterdamse verslavingskliniek Kick your habits), maar ook als schrijver. In het najaar van 2017 verschijnt in dit verband haar boek Onderbuik. Nieuw Licht op redelijkheid waarin ze aan de hand van psychoanalyticus en filosoof Erich Fromm laat Kaan zien dat een redelijk mens vooral emotioneel vaardig moet zijn.
Over het werk van Marte Kaan
'Kaan wisselt zonder enige moeite van een groot literair werk naar haar eigen ervaring.'
'In al haar verhalen toont Marte Kaan met een kille precisie hoe we onze omgeving en dus onszelf voortdurend saboteren.’
‘Wie licht vervreemdende broeierigheid zoekt – en wie zoekt dat niet? – leest Marte Kaan.’ – Arnon Grunberg