archief4 

Filosofie van de gevoelens, met Petran Kockelkoren en Hans Achterhuis.
Van 5 tot en met 11 juli 2015.
Zij zijn een uniek wetenschappelijk duo gebleken in 2014. Gelukkig komen ze samen terug in 2015.
Achterhuis en Kockelkoren dalen niet vanuit de filosofie denkend af naar het materiële grondvlak, maar ze nemen de tegenovergestelde weg: ze gaan bij literatuur en kunst te rade en reconstrueren van daaruit het ontstaan van het moderne zelf, met zijn illusies en mogelijkheden.

Zij vertellen u graag iets op hun eigen manier over deze week op Kreta. Klik voor de video op onderstaande play-knop.

Het wordt een zinderende zoektocht naar onze zintuiglijke waarneming van kunst. Wat doet het besef ervan met de eigen zelfscholing in zien, proeven, horen en ruiken. Geniet van de kruisbestuiving tijdens hun wetenschappelijke schermutselingen. Hoe keken wij door de eeuwen heen naar kunst? Met welke ogen? En wat zegt dat over de mens? U zult voortaan anders naar kunst kijken!

U krijgt het boek 'Ik heet Karmozijn' van Orhan Pamuk thuis toegestuurd (na boeking). Het boek is meeslepende roman en een ideale (vrijblijvende) voorbereiding op deze cursusweek.

Petran Kockelkoren laat ons genieten van vele kunstuitingen van vele eeuwen en vele volkeren. Niet in de opsommende kunsthistorische zin, met stromingen en jaartallen, maar in de zintuigelijke zin. Hoe prikkelt kunst de zintuigen?
Hans Achterhuis componeert rondom die kunst de filosofische duiding. Wat zegt dat over de mens en de wereld?
Samen gaan zij een zinderende wetenschappelijke kruisbestuiving aan die tot spannende nieuwe inzichten zal leiden. Ook voor henzelf! Het is bijzonder om daar als gast getuige van te zijn.

lapieta

We zijn op Kreta, dus de werken van El Greco en de botsing tussen de ikonenschilders van Kreta en de Venetiaanse perspectiefschilders staat zeker ook op het programma. El Greco was Kretenzer en heette in werkelijkheid Domenikos Theotokopoulos. Op Kreta zijn nog enkele van zijn schilderijen te zien in het Historisch Museum van Heraklion. Dat zult u uiteraard bezoeken.

Rothko1

Kunstproductie is te herleiden tot de biologische evolutie. Dat is een breuk met een traditie waarin, in navolging van Plato, vele kunstenaars zeiden door 'het hogere' te worden geïnspireerd; zoals Mondriaan. Als we daar moedwillig van af willen zien, hoe verklaren we dan het tevoorschijn treden van Rothko ?

Weekprogramma
Het complete weekprogramma vertelt u meer. Download het als pdf-document.

Voor wie?
Deze week is bedoeld voor iedereen die interesse heeft voor het wezen van de filosofie en de kunst. In begrijpelijke taal onthullen Hans Achterhuis en Petran Kockelkoren een nieuwe kijk op kunst en filosofie. Een vooropleiding is niet vereist maar wel nieuwsgierigheid naar kunst en het leven.

U bent welkom op Kreta van 5 tot en met 11 juli 2015.
Als u interesse hebt kunt u hier reserveren.

Prijs en voorwaarden
De prijzen voor deze cursusweek variëren van € 1.180,-- tot
€ 1.290,-- per persoon.
Dit is inclusief logies, ontbijt en een (bijna) geheel verzorgde cursusweek, exclusief vlucht.
Zie hier de precieze prijzen of lees de voorwaarden.

De prijs voor de eventuele transfers van en naar Heraklion is
€ 25,-- enkele reis, per persoon.
Aantal deelnemers: minimaal 8, maximaal 20.

Een succes in 2014
Petran Kockelkoren en Hans Achterhuis hebben in juli 2014 op Kreta een wetenschappelijke kruisbestuiving zonder weerga opgeleverd. Voor de gasten betekende het een spannende expeditie naar de oorsprong van ons denken: de mythische bronnen van de filosofie. Lees in het gastenboek hoe de gasten dat zelf beschrijven.
Het duo heeft dermate veel unieke kennis blootgelegd en mede dankzij de humor nieuwe energie opgeleverd dat per direct gezamenlijk besloten is om de formule in 2015 te herhalen. Maar dan met een nieuw thema: kunst en onze zintuigen.