EEN NIEUWE FILOSOFIEWEEK! Voor iedereen die van filosofie houdt! Let op: het kameraanbod is beperkt vanwege hoogseizoen. Er zijn nog plaatsen.

Maarten van Buuren verzorgde onlangs een glasheldere, verfrissende vertaling van 'Jenseits von Gut und Böse'. Nietzsches filosofisch hoogtepunt!

Maarten van Buuren heeft al vaker een succesvolle filosofieweek bij ons verzorgd. Met trots mogen we hem opnieuw programmeren met een fantastisch onderwerp: het filosofisch hoogtepunt uit Nietzsches oeuvre. Voor iedereen die houdt van filosofie en eindelijk Nietzsche wil begrijpen! Je hoeft geen bijzondere kennis te hebben van filosofie. Wel belangstelling! Van harte aanbevolen! Deelnemers ontvangen het boek Voorbij goed en kwaad.

Filosofisch dynamiet op Kreta!

Maarten van Buuren: ‘De deelnemer is gewaarschuwd: mijn filosofieweek op Kreta is spelen met vuurwerk! Nietzsche moedigt je aan om je te bevrijden van traditionele waarden en om authentiek te leven. Voorbij alles wat je gebruikelijker wijze ‘goed’ en kwaad’ noemde. ‘Zie de moralisten, zie de gelovigen, zie de filosofen met hun doorsnee breinen: allemaal quatsch! Ook de filosofische veteranen als Plato en Descartes hebben maar weinig van de wereld begrepen’, betoogt Nietzsche.

Wat ik hoop – en verwacht! – is dat de deelnemers op Kreta samen met mij willen werken aan de herwaardering van alle waarden zoals Nietzsche dat zegt. Ik neem je graag mee naar nieuwe denkhorizonten. Naar een filosofie van de toekomst. Dat is niet moeilijk. Maar wel spannend! Laten we proberen filosofen te zijn van het gevaarlijke ‘misschien’. Je moet je goed voelen op wiebelige, losgewrikte fundamenten. Wat ze ook zullen zijn. Laten we ‘mannen van het experiment’ zijn, schrijft Nietzsche.

Nietzsche was voor zichzelf niet gemakkelijk. Hij ontworstelde zich aan alles behalve zichzelf, hij steeg boven zichzelf uit en ging aan zichzelf ten onder. Maar was dat verrassend? Hij noemde zichzelf dynamiet. En een staaf dynamiet is nog nooit goed aan zijn einde gekomen. Maar zo bont wil ik het deze week niet maken!'

Je bent welkom van 14 tot en met 20 juli 2024

Katharo

Lato

 

Dionysus en je dromen

Maarten van Buuren: 'Op de woensdag wil ik Dionysus verduidelijken aan de hand van droomverslagen. Dat werkt alleen als iedere deelnemer ruim voordien begint met het bijhouden van een dromenboekje of schriftje waarin ieder zijn dromen noteert. Dat is niet moeilijk. Leg een blaadje papier en een pen op uw nachtkastje. ‘s morgens voordat u helemaal wakker wordt (of ‘s nachts als u even ontwaakt) houdt u de ogen gesloten en recapituleert u de droom waarin u verzonken was. U noteert uw droom in enkele regels. Het eerste wat u ’s morgens doet is deze regeltjes uitwerken tot een droomverslag, zonder toevoeging van interpretatie. Gebruik een apart dromenschriftje of dromenboekje. Er gaat een wereld voor u open!´.

Nietzsche hoofd


Werkschrift

Deelnemers krijgen voorafgaand aan de cursus een 'werkschrift' thuis gestuurd. Maarten van Buuren prikkelt je hierin met vragen en opdrachten om thuis al aan het denken te slaan over de 5 thema's die in de filosofieweek op Kreta voorbij gaan komen.


Zorba de Griek

zorba de griek

Nikos Kazantzakis is de Nietzsche van Kreta. De luchthaven van Heraklion is naar hem genoemd. Hij was filosoof en schrijver en een ware existentialist. Zijn bekendste werken zijn 'Kapitein Michalis' en 'Leven en wandel van Zorbas de Griek'. Dat laatste boek is vooral bekend door de film "Zorba de Griek'.  In de film spelen twee alterego's de hoofdrol: de vormelijke Europeaan en de wildebras Zorbas als Kretenzer.  Als aan het eind van de film alles compleet mislukt is en veranderd in een totale chaos, zit er nog maar één ding op: dansen. Geheel in lijn met Nietzsches 'Man muss das Leben tanzen'. Deze prachtige film wordt op maandagavond vertoond en je zult hem met nieuwe ogen bekijken

 

‘Mocht iemand ooit met zijn schip in dit gebied verzeild raken, welaan, houd moed!
Zet de tanden op elkaar!
Ogen wijd open! De hand stevig aan het roer! We varen regelrecht over de moraal heen, daarbij verpletteren wij, vermorzelen wij misschien wat ons aan moraal rest, omdat wij koers durven zetten naar gene zijde. Nooit heeft zich een diepere wereld van inzicht geopend voor onverschrokken reizigers en avonturiers.’ Nietzsche

OOST-KRETA

Je bezoekt wonderschone plekken in de bergen, aan zee en bergdorpen. En we vertellen je graag meer over het wezen van de Kretenzer en de bijzondere samenleving en afwijkende economie van het eiland.

vrouwen kroustas

xatheri 1160 538

 

 

 WEEKPROGRAMMA

 Laat je meevoeren en inspireren door zijn gedachtensprongen! Niet moeilijk, maar meeslepend. Niet vermoeiend, maar verfrissend!

 

zondag: ontvangst

16.00 uur vangt de week aan met een introductie, kennismaking en een presentatie over Kreta.

Aansluitend diner.

maandag

God is dood

Ongelovigen beseffen niet dat ze verantwoordelijkheden op zich moeten nemen die ze voordien op God afschoven. We bespreken de strekking van Nietzsches beroemdste stelling: God is dood.
God is dood! Wij hebben hem vermoord! Wie veegt dit bloed van ons af? Moeten we niet zelf goden worden om deze daad waardig te lijken?

9.00 - 10.30 uur college op de trappen van de Dorische stad Lato.

11.00 - 13.00 uur college op Villa Dio Petres

13.00 uur: lunch op eigen gelegenheid

Middag vrij.

18.00 uur: een toepasselijke film: Zorba de Griek van de Nietzsche van Kreta: Nikos Kazantzakis.
Aansluitend diner op Villa Dio Petres.

dinsdag

Homo natura

Cultuur? Ach wat! IJdel vertoon! Glitter en pronk! De natuurlijke mens is te lang achter het masker van de cultuur verborgen gebleven. Het wordt tijd hem in ere te herstellen. Maar wat is dat eigenlijk de natuurlijke mens?

9.00 - 12.50 uur college op Villa Dio Petres

12.50 uur presentatie over de Vallei van Katharo

13.00 uur - 18.00 uur

Lunch, wandeling en samenspraak in de vallei van Katharo

Diner op eigen gelegenheid.

woensdag

Dionysus en Apollo

Nietzsche identificeerde zich met Dionysus, God van de vervoering. Volgens Nietzsche is Dionysus aanwezig in ons allemaal. Vandaag gaan we op zoek naar de Dionysus in onszelf.

9.00 - 13.00 uur college op Villa Dio Petres

13.00 uur: lunch in het dorp Kroustas

Aansluitend een eenvoudige wandeling rond het dorp Kroustas.

16.30 uur presentatie van de gastheren over de samenleving op Kreta: 'Wij zijn, dus ik ben'.

Vragenuur, voorzien van mezédes (Griekse tapas).

19.30 uur einde

donderdag

Omwaardering van alle waarden

Het christendom heeft de mens getemd. Tamme dieren zijn we geworden. Kuddedenken is de maatstaf. We zijn slaven, zonder het te beseffen en zijn vergeten dat menszijn betekent: meester zijn over jezelf en de ander. We moeten opnieuw leren wat het is voorname mensen te zijn.

9.00 - 13.00 uur: college op Villa Dio Petres

13.00 uur: buffetlunch op Villa Dio Petres

Middag en avond zijn vrij, diner op eigen gelegenheid.

vrijdag

Übermensch

Napoleon en Cesar waren Übermenschen; Goethe en Da Vinci ook.
Zijn er tegenwoordig nog wel Übermenschen? We gaan naar hen op zoek, en komen uit bij onszelf. Uitgroeien boven jezelf, dat is de diepste betekenis van dit veel verguisde woord. Hoe worden van mens Übermensch?

9.00 - 13.00 uur: college op Villa Dio Petres

Gezamenlijke lunch

Middag vrij.

18.30 uur: slotdiner op Villa Dio Petres.


Datum

Je bent welkom van 14 tot en met 20 juli 2024.

Prijzen

De prijzen zijn:

 • € 1.535,-- per persoon bij twee personen op een tweepersoonskamer,
 • € 1.595,-- bij gebruik van een éénpersoonskamer (slechts twee beschikbaar),
 • € 1.655,-- per persoon bij alleengebruik van een tweepersoonskamer.

De cursusprijs is inclusief:

 • het boek 'Voorbij goed en kwaad';
 • docent;
 • cursusmaterialen;
 • 6 nachten logies in een airconditioned kamer;
 • 6 maal ontbijt;
 • alle in het programma genoemde gezamenlijke picknicks, lunches en diners;
 • gezuiverd water bij alle gelegenheden;
 • koffie/thee, gezuiverd water en vruchtensappen tijdens de door ons verzorgde gezamenlijke momenten;
 • enkele glazen wijn of bier tijdens de door ons geserveerde maaltijden;
 • tafelwater bij alle maaltijden;
 • excursies naar bijzondere plekken;
 • toegangskosten voor bezienswaardigheden in het programma;
 • vervoer van je logeeradres naar de cursuslokatie en bij excursies, als je geen eigen vervoer hebt;
 • boekingskosten.

De cursusprijs is exclusief:

 • vluchten;
 • transfers tussen (lucht)haven en je logeeradres;
 • 3 maaltijden;
 • zelf bestelde frisdranken en alcoholische dranken, vruchtensappen, koffie/thee en andere versnaperingen tijdens de maaltijden in restaurants of andere gelegenheden;
 • persoonlijke uitgaven;
 • eventuele toeslag voor logies op Villa Dio Petres.
 • annulerings- en reisverzekering
 • het boek 'De bronnen van het zelf' van Charles Taylor. 

Korting bij eigen vervoer.
Als je tijdens de cursus zelf zorgt voor alle vervoer (bijvoorbeeld met een huurauto), geldt een korting van € 60,--.

Hoe kom je op je logeeradres?

Kies voor de luchthaven van Heraklion. Niet Chania. De luchthaven van Heraklion is ongeveer 70 kilometer verwijderd van je logeeradres. Het vervoer naar je logeeradres is voorbehouden aan openbaar vervoer en taxi's. 

Er zijn diverse gemakkelijke manieren om je logeeradres in Kritsa (pension Argyro) of Kroustas (Villa Dio Petres) te bereiken:

 • Neem de intercitybus vanaf de luchthaven van Heraklion naar Agios Nikolaos. De bus (€ 7,10) vertrekt vrijwel ieder uur voor de deur van de luchthaven. Vanaf Agios Nikolaos neem je een taxi (€ 25 à € 30) of als het lukt een aansluitende bus (circa € 2).
 • Huur een auto op de luchthaven van Heraklion. Zeker als je wat langer blijft op Kreta (wat wij zeer aanmoedigen). Als je de auto ook gebruikt tijdens de cursus bieden we je een korting aan;
 • Neem een taxi vanaf de luchthaven van Heraklion (circa € 100).

Alle genoemde prijzen van bus en taxi zijn een inschatting.

Neem contact op als je met de genoemde mogelijkheden niet kunt reizen en particulier vervoer nodig hebt. De kosten daarvan zijn vergelijkbaar met die van een taxi.

Met een auto of taxi duurt de rit ruim 1 uur. Met openbaar vervoer en aansluitend een taxi circa 2 uur.

Klik hier voor alle informatie over autohuur, taxi en bus.

Een exclusieve week voor een beperkte groep

Het minimum aantal deelnemers voor deze cursus is 8 en het maximum is 16 deelnemers.

Gastenboek

Lees de ervaringen van eerdere gasten van Maarten van Buuren in juni 2021, juli 2021 en mei 2022 en 2023.

Wie is Maarten van Buuren?

Lees hier meer over Maarten van Buuren.

Je kamer

Je logeert in Pension Argyro of B&B Hotel Villa Dio Petres, de cursuslocatie

In pension Argyro zijn meerdere tweepersoonskamers beschikbaar, ook voor alleengebruk.
Er is daar op dit moment ook één eenpersoonskamers beschikbaar (met beperkt uitzicht).

In B&B Hotel Villa Dio Petres is nog één kamer beschikbaar

 • een tweepersoonskamer in de suite, riant eigen terras, ook voor alleengebruik, gedeelde badkamer, meerprijs € 90; in overleg voor een dame of een heer.

De meerprijs is voor de gehele periode van 6 dagen tijdens de filosofieweek, dus niet per nacht.

Ga naar je kamer keuze voor meer informatie.

Reserveer nu

Reserveer nu (vragen met * zijn verplicht in te vullen). Lees eerst hierboven de beschikbaarheid van kamers. Na ontvangst van je reserveringsformulier sturen wij een offerte met alle informatie over reismogelijkheden en verblijf en een aanbetalingsfactuur. Je hebt dan een optie van max. 14 dagen.

Je e-mailadres eindigt op @yahoo.com. De ervaring leert dat ons systeem je reservering dan niet goed verwerkt. Gebruik a.u.b. een ander mailadres of stuur een mailtje naar info@evdaimonia.com. Dankjewel.
Voer alstublieft uw naam in.
maak aub een keuze
Voer alstublieft uw adres in.
Voer alstublieft de postcode en plaats in
Voer alstublieft de postcode en plaats in
Graag invullen
Voer alstublieft uw mobiel telefoonnummer in
Geef alstublieft het aantal gasten aan.
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input