Welkom in het aards paradijs!

Kroustas 3Het dorp Kroustas ligt op 300 meter afstand.

katharoDe vallei van Katharo is een koel eldorado en heeft sneeuwtoppen tot ver in mei.

Welkom in het aards paradijs!

De Academie op Kreta organiseert filosofie cursussen over praktische wijsheid, de mens en zijn emoties, geluk en vriendschap, vrijheid en mystiek. 

Samen wijzer worden in kleine groepen met Nederlandse topdocenten. Ver van de complexiteit van het dagelijkse leven, op een prachtige stille plek op het authentieke en zorgeloze Oost-Kreta. 

We hopen je een beetje op weg te helpen richting 'evdaimonia'. Dat is Grieks voor gelukzaligheid en de naam van ons bedrijf. 

eten op de academie 9 stuks

Jacques Poot is professioneel kok. Zijn bereidingen worden geroemd en hij kookt voornamelijk vegatarisch.


 

Wie zijn wij?

hans en jacques 1160 4

Hans Rutten (links, 1952) is opgeleid tot toeristisch manager aan de Hogeschool voor Toerisme en Verkeer in Breda. Als televisie-producent heeft hij informatieve tv-series gemaakt over architectuur, cultuur-historie en toerisme voor de publieke omroep. Hans werkte tot voor kort als beeldadviseur voor het kabinet en de leden van het Koninklijk Huis.
View Hans Rutten's profile on LinkedIn
Jacques Poot
(rechts1953) is architect, gediplomeerd restaurantkok, vinoloog en gastronoom. Hij heeft een cateringbedrijf geleid waarbij ambachtelijkheid en persoonlijke aandacht voorop stonden. Sinds 2006 volgt Jacques opleidingen op het vlak van beeldende kunst, waaronder 'Kreatieve handvaardigheid' in Amsterdam, en 'Keramieke vormen' in Maassluis.


We bieden voortreffelijke kwaliteit met de Academie op Kreta en Villa Dio Petres.

Villa Dio Petres is de cursuslocatie van de Academie op Kreta. We durven intussen wel te zeggen dat onze persoonlijke en professionele verzorging van hoog niveau is en getuigt van een grote zorgvuldigheid. Onze gasten geven dat unaniem te kennen in hun reviews in het gastenboek.

De kwaliteit zit ook in de exclusiviteit: we werken met kleine groepen. Het draait bij een cursus natuurlijk om de kwaliteit van de docent. Maar de interactie met de andere gasten is ook van groot belang. De groepen zijn daarom niet groot. De lessen vinden 's ochtends plaats in de fantastisch gelegen Villa Dio Petres en worden vaak ondersteund met audiovisuele presentaties en films. Maar daar blijft het niet bij. Afhankelijk van de aard van het onderwerp ga je naar andere bijzondere leslokaties en maak je excursies naar relevante intrigerende plekken. Iedere dag staat er iets bijzonders op het programma.

Je wordt echt in de watten gelegd. De heerlijke maaltijden zijn Grieks geöriënteerd en worden verzorgd door gediplomeerd kok, vinoloog en gastronoom Jacques Poot of worden genoten in een goed traditioneel restaurant. Leren én genieten. In een heerlijke omgeving.

exterior Villa Dio Petres July 2017 2
cursuslocatie Villa Dio Petres

terras pergola en zee 1 van 1terras op cursuslocatie Villa Dio Petres

kamer 1 1 van 1 4De Panorama-kamer op Villa Dio Petres


Evdaimonia is ons motto, gelukzaligheid.

Waarom is dat zo moeilijk in onze moderne tijd? Wordt onze ziel wellicht te veel bezet wordt door demonen die ons verre houden van de staat van ‘gelukzaligheid’?
Onze ziel, onze identiteit, wordt dagelijks opgejaagd door hogere prestaties op het werk, 'targets halen', 'nieuwe doelen stellen', sociale verplichtingen, meedoen met en voldoen aan duurzaamheidseisen en innovatie-plannen als een doel op zich, gezond leven, slank worden, Facebooken hoe het met je gaat, veel vakantielanden bezoeken, onze zorgen over terrorisme en de dagelijkse dwang om een mening te hebben over non-issues die in de media dagelijks tot existentieel probleem worden opgestuwd. 

In ons westers systeem blijft gelukzaligheid 'verbijzonderd' tot speciale momenten: het Kerst-gevoel, 'quality time' met je kind of een 'verrukkelijke' boswandeling. Gelukzaligheid als 'staat van zijn' kom je niet veel tegen. En dat kan ook niet. Gelukzaligheid heeft onderhoud nodig. Groot onderhoud. Vooral in tijden waarin we er ‘geen tijd’ voor hebben.

Aristoteles gebruikte het woord evdaimonia. Grieks voor gelukzaligheid. De Engelse filosofische vertaling is ‘flourishing’, tot bloei komen. Letterlijk is evdaimonia goed (eu of ev) van geest (daimon, demoon). Wij proberen op Kreta weken te ontwerpen waarbinnen evdaimonia een kans krijgt. 
Een week waarin je samen met anderen wijzer hoopt te worden over essentiële zaken. Werken aan je identiteit, nadenken over goed en kwaad, vriendschap, ‘wie zijn wij’, evenwicht in het leven, de altijd naderende dood en ‘is dat eigenlijk wel zo…?’. Werken aan jezelf. Investeren in jezelf.
En dat speelt zich af op een eiland, Kreta, waar de mensen naar onze overtuiging leven in een sfeer waarin gelukzaligheid meer als 'gemeengoed' kan gedijen. Niet als een uitzonderlijk prettig moment, maar als een dagelijkse oefening om vooruit te komen in geluk.

Onder de naam Evdaimonia exploiteren wij zowel een Nederlands bedrijf: ‘de Academie op Kreta’ voor cursussen als het Grieks bedrijf ‘Villa Dio Petres’ voor bed, breakfast.


Evdaimonia, hoe spreek je dat uit?


Stil staan, om vooruit te komen

Er zijn steeds meer tegenbewegingen die de wereld willen vertragen of verbeteren en je ziet overal pogingen om tot contemplatie, ‘pas op de plaats’ of ‘tot inkeer’ te komen. Wie probeert er niet 'in het nu' te leven of neemt wat rustgevends mee van een mindfulness-cursus. Maar echt beklijven doet het niet. Het valt weer van je af zoals de druppels van een eend.
De filosofie is in staat je een taal te bieden, een vocabulaire, en structuur te geven aan je denken. Daar moet je wel moeite voor doen, het kan niet 'vanzelf'. Je moet even stil staan om vooruit te kunnen komen. Gun jezelf de tijd om te onderzoeken wat voor jou van wérkelijk belang is. Laat je bij de kladden grijpen door een filosoof die je optilt boven je dagelijkse denken en die je de simpele vragen stelt. ‘Wie ben je?’. ‘Wat is leven?’. ‘Begrijp je wat je ziet?’. Onderga weer eens wat het betekent om te ‘leven’, om deelgenoot te zijn van de aarde, de natuur, de dieren.

patio wijd bewerktpatio van cursuslocatie Villa Dio Petres


Blijf de aarde trouw. Onze klimaatkeuzes.

Wij hebben veel moeite gedaan bij de bouw van de cursuslokatie en de samenstelling van een filosofieweek om een zo klein mogelijke voetafdruik achter te laten. Dat vinden we belangrijk.

Het cursusgebouw/hotel is nagenoeg energieneutraal. Wij verzorgen alle vervoer collectief per bus, serveren de maaltijden met plaatselijke producten, koken zoveel mogelijk biologisch en vegetarisch. Plastic waterflesjes hebben we afgeschaft en we serveren de gasten eigen gefilterd koel drinkwater in duurzame flessen. De CO2 uitstoot van de door ons geboekte vluchten compenseren we middels GreenSeat.

01AGreenSeat RGB

Wat kun je zelf nog doen? Kom wat eerder, blijf wat langer of maak er je vakantie van. Dan dient de vlucht meerdere doelen en je geeft de Kretenzers een extra inkomen. Die hebben het wat minder goed dan Nederlanders.

Lees hier alles over ons klimaatbeleid.


Wil je meer weten over ons bestaan op Kreta?

In een blog vertellen we je graag meer over allerlei grote en kleine allerdaagse zaken die ons bestaan op Kreta kenmerken.