archief4

 

Na een overweldigende ervaring besef je dat je je leven niet in de hand hebt.

Controle is een illusie. Je moet je gewonnen geven aan iets dat groter en sterker is dan jezelf.

Een kunstwerk waar je perplex van staat, een popsong die je van je sokken blaast. Een adembenemend uitzicht in de bergen. Een totale zonsverduistering. De geboorte van je kind. Een vrijpartij met je geliefde of een live concert van de Rolling Stones. Of gewoon de lente die uitbarst, en die je dan met Maarten van Roozendaal doet zingen: “Dit is zo mooi, ’t is om te janken zo mooi”. Het zijn ervaringen die je van je stuk brengen. Je voelt je klein worden, overmand door en opgenomen in iets dat groter en sterker is dan jou.

Zulke overweldigende ervaringen doen zich niet alleen voor aan de zonzijde van het leven. Ook het plotselinge overlijden van iemand in je naaste omgeving overrompelt je. Je bent aan de grond genageld en de rillingen lopen je over de rug.

Een overweldigend uitzicht vanaf de cursuslokatie Villa Dio Petres

 

Je bent welkom van 24 tot en met 30 september. Het gelijknamige boek is inmiddels verschenen.

 

boek Frits

Soms overkomt het je: je wordt overweldigd door een ervaring die je helemaal van je stuk brengt. Wat leert zo’n gebeurtenis ons over onszelf en onze plek in de wereld?

Overweldigende ervaringen leren ons op zijn minst

•      dat onze relatie met de wereld primair fysiek is

•      dat we ons leven niet in de hand hebben

•      dat er geen veilige wereldorde is

•      dat elke nieuwe dag een verrassing is.

Frits de Lange: 'Ik wil dit soort ervaringen als sleutel gebruiken om ons leven anders en beter te begrijpen. Dat is nodig, en urgent ook.

De moderne idee dat we de wereld onder controle hebben, dat we ons leven kunnen plannen, dat we de natuur naar onze hand kunnen zetten – die gedachte is immers failliet. De natuur slaat terug (een ecologische crisis), we kunnen in het Westen niet meer naar elkaar luisteren (een politieke crisis), en ons geluk blijkt niet maakbaar (een psychologische crisis).

Is er een uitweg? Kunnen we op een andere, betere manier leven met wat we niet in de hand hebben?

Met behulp van visionaire filosofen als William E. Connolly, Gilles Deleuze, Hartmut Rosa en John Dewey zoeken we deze week naar een andere levenshouding, een voluit wederkerige verhouding tot de wereld om ons heen.

De Duitse socioloog Hartmut Rosa constateert dat we zijn vergeten dat we op resonantie met de wereld gebouwd zijn. Door onze beheersings- en expansiedrang brengen we de wereld tot zwijgen. De dingen zeggen ons niets meer, we worden door niets meer echt geraakt. Voor Rosa is de muziek een belangrijke inspiratiebron.

We zoeken voortdurend ‘afstemming’, zegt ook de Amerikaanse filosoof John Dewey. Stem je leven dan elke keer zo op de wereld af, dat je een balans vindt die bevalt. Dewey gebruikt graag het taalveld van de dans.

In deze week verken je filosofisch én speels wat er gebeurt als je het verlangen naar resonantie ruim baan geeft. Kunnen we weer leren dansen met de dingen?'

 

resonantie 1uitzicht vanaf Villa Dio Petres (de cursuslocatie)


Weekprogramma 24 tot en met 30 september 2023 

zondag

Om 16.00 uur begint deze week met de kennismaking, een doorkijk door de week, een introductie over Kreta en een gezamenlijk diner.

maandag VERKENNING

9.00 - 13.00 uur op Villa Dio Petres

We beginnen met een verkenning van wat overweldigende ervaringen voor ons betekenen. We kennen ze bv. uit de natuur, de kunst, de religie, de erotiek. In de geschiedenis van de filosofie worden ze ook wel met de term subliem aangeduid. We gaan na of en hoe die term ons kan helpen bij het begrijpen van onze ervaring van wat leven in essentie betekent.

13.00 uur: lunch op eigen gelegenheid

13.00 - 18.00: eigen gelegenheid

18.00 - 21.30 uur: film en diner op Villa Dio Petres

 

dinsdag RESONANTIE & THE AFFECTIVE TURN

9.00 - 12.50 uur op Villa Dio Petres

We gaan eerst te rade bij een filosoof die afscheid neemt van het rationele individu dat de wereld denkt te kunnen beheersen. Gilles Deleuze haalt ons ‘uit ons hoofd vandaan’ en brengt ons in ons lijf en onze zintuigen. Het meest kenmerkende van het leven is dat we aangedaan en bewogen worden door krachten en machten die dwars door ons heen gaan. In dat intense krachtenveld moeten we ons joyeus leren bewegen.
We staan vervolgens stil bij een inspirerend filosofisch ontwerp dat voluit wil honoreren dat we affectieve wezens zijn, dat van Hartmut Rosa. We hebben het overweldigende tot zwijgen gebracht in ons angstig verlangen om het helemaal onder onze controle te brengen. Dat is niet gelukt. Kunnen we fysiek en zintuiglijk weer tot een relatie van wederkerigheid komen met de wereld? Kunnen we weer oog en oor ontwikkelen voor wat andere mensen, de natuur, de dieren en de planten ons te zeggen hebben? Hun eigen stem horen? Hartmut Rosa – zijn magistrale boek is nog niet in het Nederlands vertaald - gebruikt daarvoor als centrale term ‘resonantie’.

12.50 uur: presentatie over de vallei van Katharo

13.00 uur: vertrek naar vallei van Katharo voor een authentieke Kretenzische lunch.

week met Frits op Kreta 3 2de vallei van Katharo

15.30 uur: samenspraak in vallei van Katharo en wandeling.

18.30 uur thuis, diner op eigen gelegenheid.

 

woensdag CONTINGENTIE

8.45 uur vertrek naar Dorische stad Lato

9.00 - 10.30 uur: college op trappen van Dorische stad Lato.

Frits de Lange juni 2022 1160 1 4Dorische stad Lato

We verkennen wat contingentie betekent voor ons wereldbeeld. De idee dat we in een geordend, stabiel universum leven dat het beste met ons voorheeft, moeten we loslaten. Het leven is niet beheersbaar. De klassieke Stoa zijn zich daarvan bewust, maar geven de wens tot controle niet helemaal op: over je gedachten ben je wel de baas. Dat hun filosofie vandaag zo populair is, zegt wel iets over haar zeggingskracht. Maar kunnen we er wel voluit mee leven?

11.00 uur - 13.00 uur Villa Dio Petres

We staan stil bij een inspirerend filosofisch ontwerp dat een manier van leven beschrijft waarmee we weer in wederkerigheid kunnen leven met de wereld, dat van Hartmut Rosa. We hebben het overweldigende tot zwijgen gebracht in ons angstig verlangen om het helemaal onder onze controle te brengen. Dat is niet gelukt. Kunnen we weer oog en oor ontwikkelen voor wat zij ons te zeggen heeft? Haar eigen stem horen? Hartmut Rosa – zijn magistrale boek is nog niet in het Nederlands vertaald - gebruikt daarvoor als centrale term ‘resonantie’.

De Duitse socioloog Hartmut Rosa bedacht voor die relatie een treffend beeld: resonantie.

13.00 uur: lunch in restaurant Xatheri in Kroustas.

14.15 - 16.00 uur
Aansluitend (eenvoudige) wandeling naar bijzonder en afgelegen kerkje 'Agios Ioannis' (de Heilige Johannes).

16.30 - 19.30 uur uur Villa Dio Petres

College over labyrint. Mezé (kleine hapjes) en Kreta-presentatie van organisatoren Hans en Jacques.

 

donderdag DANSEN MET DE WERELD

8.30 - 10.30 uur op het strand van Almyros
Bouwen en lopen van labyrint en zwemmen

11.00 uur - 13.00 uur Villa Dio Petres

William Connolly probeert te doordenken wat de omgang met contingentie voor ons betekent. Onze werkelijkheidservaring is de afgelopen eeuw ingrijpend veranderd: van een stabiel geordende wereld waarin de mens een uitzonderlijke positie inneemt naar een wereld in wording, waarin verschillende kosmische, geologische en biologische krachtenvelden op elkaar kunnen botsen, een ‘chaosmos’ waarvan wij mensen een klein, kwetsbaar onderdeel vormen.

13.00 uur: buffetlunch op Villa Dio Petres

14.30 uur: vervolg college

16.00 - 18.00 uur op eigen gelegenheid uitvoeren van opdracht voor diner pensant.

18.00 uur: diner pensant in restaurant in Kroustas.

 

vrijdag RESONANTIE & RELIGIE

9.00 - 13.00 uur

Hartmut Rosa was niet de eerste die resonantie tot centraal begrip van zijn theorie maakte; de Duitse theoloog Gerd Theissen kwam er al veel eerder (in 1978) mee. Theissen omschrijft religie als een algemene menselijke eigenschap. Het is de ‘gevoeligheid voor de resonantie en absurditeit van de totale werkelijkheid (Gesamtwirklichkeit)’. Ook Rosa – zonder daarbij overigens Theissen ook maar een keer te noemen – refereert in zijn werk regelmatig aan religie. Als je er met beiden van uit gaat dat ‘de’ werkelijkheid je ‘iets te zeggen heeft’ ben je dan ook ‘religieus’?
We maken daarna tot slot de balans op van de week.

13.00 uur: lunch op eigen gelegenheid

vrije middag

18.00 uur slotdiner op Villa Dio Petres

 

zaterdag

Met het laatste ontbijt eindigt de cursusweek.


Datum

Je bent welkom van 24 tot en met 30 september 2023.

Prijzen

De cursusprijzen zijn:

 • € 1.450,-- per persoon bij twee personen op een tweepersoonskamer,

 • € 1.510,-- bij gebruik van een éénpersoonskamer (nog maar één beschikbaar),

 • € 1.570,-- per persoon bij alleengebruik van een tweepersoonskamer,

De cursusprijs is inclusief:

 • het boek 'Overweldigend', dat in februari 2023 uitkomt.
 • docent;
 • cursusmaterialen;
 • 6 nachten logies in een airconditioned kamer;
 • 6 maal ontbijt;
 • alle in het programma genoemde gezamenlijke picknicks, lunches en diners;
 • gezuiverd water bij alle gelegenheden;
 • koffie/thee, gezuiverd water en vruchtensappen tijdens de door ons verzorgde gezamenlijke momenten;
 • enkele glazen wijn of bier tijdens de door ons geserveerde maaltijden;
 • tafelwater bij alle maaltijden;
 • excursies naar bijzondere plekken;
 • toegangskosten voor bezienswaardigheden in het programma;
 • vervoer van je logeeradres naar de cursuslokatie en bij excursies, als je geen eigen vervoer hebt;
 • boekingskosten.

De cursusprijs is exclusief:

 • vluchten;
 • transfers tussen (lucht)haven en je logeeradres;
 • overige maaltijden;
 • zelf bestelde frisdranken en alcoholische dranken, vruchtensappen, koffie/thee en andere versnaperingen tijdens de maaltijden in restaurants of andere gelegenheden;
 • persoonlijke uitgaven;
 • eventuele toeslag voor logies op Villa Dio Petres.
 • annulerings- en reisverzekering.

Korting bij eigen vervoer.
Als je tijdens de cursus zelf zorgt voor alle vervoer (bijvoorbeeld met een huurauto), geldt een korting van € 60.

Hoe kom je op je logeeradres?

Kies voor de luchthaven van Heraklion. Niet Chania. De luchthaven van Heraklion is ongeveer 70 kilometer verwijderd van je logeeradres.

Door regelgeving kunnen wij in 2023 geen luchthaventransfers aanbieden. Dit vervoer is voorbehouden aan openbaar vervoer en taxi's. 

Er zijn diverse gemakkelijke manieren om je logeeradres in Kritsa (pension Argyro) of Kroustas (Villa Dio Petres) te bereiken:

 • Neem de intercitybus vanaf de luchthaven van Heraklion naar Agios Nikolaos. De bus (€ 7,10) vertrekt vrijwel ieder uur voor de deur van de luchthaven. Vanaf Agios Nikolaos neem je een taxi (€ 25 à € 30) of als het lukt een aansluitende bus (circa € 2).
 • Huur een auto op de luchthaven van Heraklion. Zeker als je wat langer blijft op Kreta (wat wij zeer aanmoedigen). Als je de auto ook gebruikt tijdens de cursus bieden we je een korting aan van € 60 op de cursusprijs;
 • Neem een taxi vanaf de luchthaven van Heraklion (circa € 120).

Alle genoemde prijzen van bus en taxi zijn een inschatting.

Neem contact op als je met de genoemde mogelijkheden niet kunt reizen en particulier vervoer nodig hebt. De kosten daarvan zijn vergelijkbaar met die van een taxi.

Met een auto of taxi duurt de rit ruim 1 uur. Met openbaar vervoer en aansluitend een taxi circa 2 uur.

Klik hier voor alle informatie over autohuur, taxi en bus.

Een exclusieve week voor een beperkte groep

De cursus gaat door als 8 deelnemers hebben aanbetaald. Het maximum is 16 deelnemers.

Gastenboek

Lees de ervaringen van eerdere gasten in gastenboek van mei/juni 2022, oktober 2022, 2021 oktober (2), 2021 september, 2021 oktober, 201920182017, 2016, 2015, 2014, 2013.

Wie is Frits de Lange?

Lees hier meer over Frits de Lange