Onze klimaat keuzes. Reduceren is beter dan compenseren.

Zoals onze cursisten weten zijn we al lange tijd actief met het zoeken en vinden van oplossingen voor een zo klimaatvriendelijk mogelijke organisatie van cursussen.

Wij hebben er bij de bouw van de cursuslocatie en de samenstelling van een filosofieweek alles aan gedaan om een zo klein mogelijk voetafdruk (footprint) achter te laten. Dat vinden we belangrijk.

Een nagenoeg energieneutraal cursusgebouw

Het cursusgebouw/hotel is nagenoeg energieneutraal dankzij een innovatieve geothermische manier van koelen en verwarmen.

Bij de bouw in 2012 is er een geothermisch systeem aangebracht.

klimaat MS 1

klimaat MS 1 3

Het principe van geothermisch verwarmen en koelen is gebaseerd op het feit dat de ondergrond van Villa Dio Petres (dat is de cursuslocatie) een constante temperatuur kent van 18 graden. Door gebruik te maken van het temperatuursverschil tussen ondergrond en bovengrond kan er verwarmd worden in de winter en gekoeld in de zomer. Dit gebeurt met een geothermische warmtewisselaar. In zowel de vloeren als de plafonds zijn pijpen verwerkt waardoor water stroomt (in een gesloten circuit) om de warmte/koelte over het gebouw te verdelen.

klimaat 1 3

klimaat 5

Periklis van Mechanical Solutions is trots op de installatie

 

Warm water van de zon

klimaat 1 4

Het water uit de kraan en douches wordt door de zon verwarmd. 

Het vervoer van de cursisten doen we zo veel mogelijk collectief. We verzorgen maaltijden die liefst met plaatselijke en seizoensgebonden producten worden bereid, als het kan biologisch. We koken met name vegetarisch, maar het vlees dát wordt geserveerd is afkomstig van de op Kreta zo geroemde kringloop landbouw. Dat laatste is ook de reden waarom we niet veganistisch koken.
In plaats van plastic waterflesjes gebruiken we glas. Gasten kunnen hun eigen drinkflesjes bijvullen met gefilterd water.
Sinds begin 2019 compenseren we bovendien de CO2 uitstoot van alle vluchten die we voor de docenten en onszelf boeken.

Maar we kunnen méér doen: CO2-compensatie

We hebben besloten om met terugwerkende kracht (dus ook voor 2019) niet alleen van de vluchten maar álle CO2 uitstoot zoveel mogelijk te compenseren, met GreenSeat. Met GreenSeat geef je huishoudens in ontwikkelingslanden toegang tot duurzame energie. Lees alles over het Nederlandse initiatief op de website van GreenSeat.

Inmiddels hebben we voor 2019 een certificaat gekregen van GreenSeat op basis van:

  • 510 overnachtingen,
  • 20 vliegreizen,
  • € 12.000 aan maaltijden en ontbijten,
  • 24.500 auto-kilometers,
  • 5.200 minibus-kilometers,
  • 3.500 boot-kliometers.

Volgens Greenseat hebben we daarmee 37,5 ton CO2 gecompenseerd en hebben we 39 huishoudens aan duurzame energie geholpen. Geen idee of dat ‘veel’ is, maar dit is wat we minstens kunnen bijdragen. We zijn blij dat Greenseat ons die mogelijkheid biedt.

certificate compressor

 

 

Wat je zelf kunt doen

Je kunt zelf heel eenvoudig je eigen bijdrage leveren door ook je eigen vlucht naar Kreta te compenseren op de website van Greenseat.
Dat kost je circa € 5,-- voor een retourvlucht naar Heraklion.
Of kom wat eerder, blijf wat langer of maak er je vakantie van. Dan dient de vlucht meerdere doelen en je geeft de Kretenzers een extra inkomen.

01AGreenSeat RGB