Zouden die Minoërs ook kip hebben gegeten? Talloze authentieke Kretenzische producten werden al in de Minoïsche tijd gegeten: allerlei bonen, druiven, olijven, granen (die we nu weer herontdekken) enzovoorts. Ook aan vlees en zuivel was geen gebrek. Ongetwijfeld had men ook allerlei gevogelte ter beschikking. Door archeologische vondsten is steeds meer bekend over de inhoud van de voorraadkast en het voedselpatroon.
De kip is op Kreta nú in ieder geval een onontbeerlijke schakel in de voedselketen op kleine schaal. Heel veel Kretenzers zijn selfsupporting met een olijfgaard, een moestuin en vaak een kleine boerderij met wat geiten, kippen met een haan en konijnen (en ja, ook een hond aan een korte ketting). Alle bereide etensresten, eierschalen en brood uit het huishouden worden verzameld en aan de kippen gegeven, die op hun beurt weer kuikens krijgen, eieren en mest afstaan en op latere leeftijd zelf worden opgegeten.
Of de kip uiteindelijk een biologische kip genoemd kan worden, is twijfelachtig, want dat hangt af van de oorsprong van het voedsel dat zij krijgt. De traditionele Kretenzer is namelijk weinig milieubewust, gebruikt bestrijdingsmiddelen en kunstmest zoals wij dat in Nederland ook doen (men neemt qua productie geen risico). Wel moet gezegd worden dat er steeds meer aandacht komt voor biologische voedselproductie, ook bij de kleine boer op Kreta, en vooral bij jongeren!
De privé-kip heeft op Kreta op z'n minst een relatief lang leven en wordt vaak uitgelaten wanneer de eigenaar op de boerderij bezig is zodat ie rond kan scharrelen.
De kip wordt geslacht op de dag dat ze nodig is, verser kan niet. Het is voor eigen gebruik en wordt niet verhandeld. Het vlees heeft vaak een tamelijk stevige structuur waardoor de bereidingstijd wat langer is.
Citroenkip met aardappels
Je hebt nodig
Voor de saus
- 75 ml olijfolie
- sap van 1 grote citroen of 2 kleine
- 1 eetlepel oregano
Verder:
- een braadkip in stukken, dan wel 4 grote of 6 kleine kippenbouten (circa 1,5 kg)
- 4 grote aardappels
- peper en zout
Bereiding
Klop olie, citroensap en oregano met vork of garde tot een saus.
Bestrooi de stukken kip aan alle kanten met peper en zout, kwast ze rondom in met de saus en laat dit een uurtje intrekken.
Zet de oven aan op 225 °C (200 °C hete lucht).
Schil de aardappels en snij ze in de lengte in 4 of 6 parten, afhankelijk van de dikte van de aardappel, en bestrooi ze met wat zout.
Leg de kipdelen in een ruime braadslede en de aardappels er omheen. Kwast de rest van de saus over de kip en de aardappels, en zet de braadslede in het midden van de hete oven.
Kip en aardappels schroeien nu mooi dicht maar worden nog niet bruin.
Na maximaal 10 minuten de oventemperatuur verlagen naar circa 180 °C (hete lucht 160 °C). Rooster in ongeveer 1 uur de kip gaar en bruin, en de aardappelen goudgeel.
Tussendoor enkele malen alles bedruipen met het braadvocht.
Tips:
- Goddelijk en simpel, en héérlijk met een yoghurtsaus, bijvoorbeeld tzatziki en een salade.
- De aardappelen hóren enigszins 'taai' te zijn. Mocht je dat minder lekker vinden dan kun je de aardappelen eerst 10 minuten voorkoken, daarna in stukken snijden en halverwege de bereidingstijd bij de kip voegen.
- Heb niet de neiging de oventemperatuur te laag te zetten. De bijbehorende langere bereidingstijd is voor de kip heerlijk, maar de aardappelen drogen dan teveel uit.
- Heb je kip over? Sudder die de volgende keer met iets extra vocht lekker mals in een pannetje. Geef er rijst bij met een deel van het braadvocht erdoor.