Zonder meel en glutenvrij.

November is zo’n prikkelende maand: het weer is heerlijk (met zo nu en dan een buitje, soms wat teveel zoals nu in 2020) lekker zwemwater, geen toeristen. En de Kretenzers doen hun eigen ding weer.

November: sinaasappels!

Na bekomen te zijn van het vermoeiende warme seizoen is het weer tijd voor bomen snoeien, hout hakken, dakos bakken, raki stoken, de aardappels poten én de eerste olijven oogsten. En het zal je verbazen hoe gastvrij men dan is: iemand die Kreta in november bezoekt wil méér dan alleen maar van het klimaat genieten. En dat waardeert men zeer.

Waar komt de sinaasappel vandaan? De video.

Een van die verbazingwekkende wonderen in november is dus de sinaasappel, die voor mij onlosmakelijk verbonden is met Kerst. Géén zomervrucht, nee! Deze taart is bijzonder geschikt voor een kerstdiner. Het recept is een variant op dat van Henja Schneider, die het op haar beurt weer vond in het kookboek ‘het nieuwe Vegalisious’ van Alice Hart. Dit was genomineerd voor de titel ‘Kookboek van het jaar 2016’. Het boek geldt als een bijbel voor vegetarische koks. Ingrediënten zijn vaak vers en rauw, of ongeraffineerd zo je wil. En dat sluit zó goed aan bij de Kretenzische kookstijl. Als ik binnenkort voor de feestdagen even in Nederland ben ligt het voor me klaar om mee te nemen naar Kreta.
De taart past vanwege de ingrediënten heel goed in het Kretenzische menu, ook al omdat de taart niet mierzoet is. De sinaasappels die je op de foto’s ziet zijn vermoedelijk de in de video genoemde sinaasappel uit Chania. Die herken je aan de wat dikkere schil bij steelaanzet en kontje. De vrucht is licht ovaal dus.

sinaasappel amandel taart

sinaasappel amandel taart 2

 

Bereiding

Je hebt nodig voor een springvorm van 20 cm

 • 3 middelgrote biologische, onbespoten sinaasappels
 • 180 gram amandelen, al of niet in vlies (of 175 gram amandelmeel)
 • 2 theelepels glutenvrij bakpoeder (Backin van Dr.Oetker is goed)
 • 1 eetlepel fijngehakte rozemarijn (vers!)
 • 180 gram ruwe rietsuiker
 • 4 eieren, op kamertemperatuur
 • 100 gram olijfolie

Voor de garnering: een extra sinaasappel, poedersuiker, en als je wilt wat sinaasappel marmelade.

sinaasappel amandel taart 5

sinaasappel amandel taart 6

 

sinaasappel amandel taart 7

sinaasappel amandel taart 8

 

Voorbereiding

De sinaasappels goed afboenen en ongeveer 30 minuten, nét onder, koken op laag vuur tot ze zacht zijn. Af laten koelen, in stukken snijden en ontpitten. In de keukenmachine pureren.

Als je amandelen in vlies hebt, deze 1 minuut in kokend water verhitten en koud afspoelen. Daarna kun je de amandelen uit de vliesjes ‘schieten’ tussen duim en wijsvinger. Daarna de amandelen goed afdrogen in een doek en fijnmalen in een keukenmachine.
Meng het amandelmeel met het bakpoeder en de rozemarijn.
Zet de oven op 180°C onder en boven warmte, of 165°C hetelucht.
Bestrijk de springvorm licht met olie en bekleed bodem en rand met bakpapier.

sinaasappel amandel taart 9

sinaasappel amandel taart 10

 

sinaasappel amandel taart 11

sinaasappel amandel taart 12

 

Het beslag maken

Meng met de mixer eieren, suiker en olie een minuut of 4 op de hoogste stand tot een lichte schuimige massa. Meng er dan de amandelen door en vervolgens de sinaasappelpuree.
Stort deze massa in de springvorm

Bakken

Zet de springvorm in het midden van de oven (meestal de 2e richel van onder), en bak de taart in 50 à 60 minuten goudbruin. Als de massa erg snel bruin wordt zet dan de oven wat lager, naar bijvoorbeeld 140°C. De taart is klaar als de massa niet meer trilt als je de springvorm beweegt.
Na het bakken 5 minuten laten afkoelen op het taartrooster. Daarna de rand loshalen en de taart verder laten afkoelen.

sinaasappel amandel taart 13

taart2

 

Opdienen

De taart in punten snijden, bestrooien met poedersuiker, een ingesneden schijfje sinaasappel erop krullen en een lepeltje sinaasappelmarmelade er naast leggen.

Een glaasje Griekse Metaxa of Amaretto of Grand Marnier erbij lijkt me héérlijk.

Tips bij de bereiding

 • Ikzelf gebruik een springvorm van 24 cm, en heb daarom alles met 1/3 vermeerderd. Neem dan 5 grote eieren in plaats van 4.
 • De eventuele waslaag van sinaasappels is (zegt men) officieel niet slecht voor een mens, maar ik schrob of schuur het er liever af, althans ik denk dat ik dat doe.
 • Bij het koken van de sinaasappels komt een bepaalde wat bittere geur vrij. Niets van aantrekken.
 • Houd de kom tijdens het mixen van eieren, olie en suiker eventueel boven de pan met het nog warme water van de sinaasappels. Laat de massa niet warmer worden dan lichaamstemperatuur (voelen met je wijsvingerkootje; als je warmte voelt moet je niet verder gaan!).
 • Laat de taart bij twijfel van gaarheid gerust nog een minuut of 10 nagaren in de oven met lage temperatuur (bijvoorbeeld 140°C).