archief4

Wanneer is uw leven geslaagd?
Het onderwerp levenskunst zal u na deze cursus blijvend bezighouden en u zult met andere ogen kijken naar uw eigen leven. Prof dr. Joep Dohmen komt na succesvolle cursussen in 2012, 2013 en 2014 terug naar Kreta. Hij neemt u mee naar nieuwe horizonten in uw denken en traint u in uw zoektocht naar antwoorden op de grote levensvragen. Klik op de playknop in het venster hieronder om te horen en zien hoe Joep Dohmen zijn cursusweek op Kreta zelf omschrijft.   U bent welkom van 24 t/m 30 mei en 4 t/m 10 oktober 2015.

Deze cursusweek is zowel geschikt voor beginnende enthousiastelingen als voor gevorderden in de filosofie.
Lees wat andere gasten vonden van een cursusweek met Joep Dohmen.

Prijs en voorwaarden
De prijzen voor deze cursusweek variëren van € 1.125,-- tot
€ 1.230,-- per persoon. Dit is inclusief logies en een (bijna) geheel verzorgde cursusweek, exclusief vlucht. De prijs voor de transfers van en naar Heraklion is € 25,-- enkele reis, per persoon.
Aantal deelnemers: minimaal 8, maximaal 20.
Download de precieze prijzen en lees de voorwaarden.

Korte inhoud
Sören Kierkegaard zegt: 'De meeste mensen leven naar hun einde toe, maar niet zo dat hun levensinhoud zich langzaam ontvouwt en in die ontvouwing hun eigendom wordt. Ze leven als het ware uit zichzelf weg, ze verdwijnen als schimmen wier onsterfelijke ziel verwaait. En geen enkele vraag naar hun onsterfelijkheid jaagt hen angst aan. Want voordat ze sterven, zijn ze al vervloeid in het niets.'

Levenskunst gaat over de kunst om een houding te vinden in het leven, en op die manier aan het eigen bestaan een zekere vorm te geven. Zonder zo'n houding glipt het leven als water door onze vingers. 'Het leven als reis' is een prachtige manier om na te denken over ons leven. Waarover gaat het eigenlijk: over de reis, over het doel, of over allebei?

Van Odysseus omzwervingen (de Odyssee) en die van Aeneas, via de Middeleeuwse zoektocht naar de heilige Graal, de Pelgrimsreis van John Bunyan (de weg die de ware christen moet afleggen om de eeuwige zaligheid te verwerven) tot en met Jules Vernes Reis om de wereld in 80 dagen, Nietzsches Wandelaar en zijn schaduw en de recente bestseller van Pascal Mercier Nachttrein naar Lissabon: telkens opnieuw wordt het leven afgebeeld als een reis die wij moeten ondernemen om uiteindelijk zin te vinden.

In deze cursus behandelt prof. dr. Joep Dohmen de centrale thema's van de levenskunst via de verbeelding van de reis. Onze reisgidsen zijn Aristoteles, Montaigne, Nietzsche, MacIntyre, Nussbaum, Taylor en Bieri.

Download de beschrijving en het voorlopige weekprogramma van deze cursus. Joep Dohmen bruist nog van de nieuwe ideeën en werkt nog aan een actualisatie van het programma.