archief4

Ontdek wat je al bezit! Met Muike Mutsaers.
Muike Mutsaers biedt de gelegenheid thuis te komen in uzelf door (methoden van) zelfconfrontatie én zelfacceptatie. Voor mensen, die ervaren zijn met psychologisch zelfonderzoek en gewend zijn te mediteren.

Muike Mutsaers voor groep2

Een week om praktisch bezig te zijn met levenskunst, te genieten en persoonlijke kwaliteiten op te frissen en te leren aanwenden.

Bekijk de video van Muike Mutsaers door hieronder op de playknop te drukken.

Er is een relatieve manier van vakantie vieren. Je gaat naar een mooie plaats in de natuur of naar een stad. Je geniet van de zon en het strand, van kunst en cultuur en lekker eten. Heerlijk!
En er is een absolute manier van vakantie houden: je (her)vindt innerlijke vrijheid en openheid in jezelf. Die is altijd aanwezig, maar wordt nogal eens versluierd door drukke bezigheden en afleiding.
Een retraite biedt je onbelaste tijd. De kans om je dagelijkse en gecompliceerde leven tijdelijk achter je te laten en in jezelf af te dalen. Je laat alles wat jouw aandacht vraagt aan zichzelf én komt thuis in jezelf. Je ontdekt wat je al bezit. Prachtig!

Muike Mutsaers
Muike Mutsaers aan het werk

Beide manieren van 'vakantie houden' worden in deze week gecombineerd. Op een gelukzalige plek, die optimaal geschikt is om levenskunst te beoefenen zal Muike Mutsaers u meenemen in haar programma dat de titel "Verlichting en tragiek' kreeg. Het biedt de deelnemer gelegenheid direct en diep in zichzelf te kijken via methoden van meditatie en zelfonderzoek. Je ware natuur is nooit ver weg en herkenbaar als een open en heldere ruimte van zijn.
Vandaaruit is het niet moeilijk contact te maken met intelligentie, creativiteit en leiderschap. De integratie van deze kwaliteiten in een persoonlijke levenshouding kan tot steun zijn in het leven en een echte verrijking bieden.

U bent welkom van 26 april tot en met 2 mei 2015. Start met aankomstdiner bij Argyro op 26 april. Afscheidsdiner in restaurant Paradosiako in Agios Nikolaos op 1 mei en vertrek na ontbijt op 2 mei.

Muike Musaers3
Muike Mutsaers

Voor wie?
Voor mensen, die het liefst 3 (en minimaal 2) jaar psychologische zelfonderzoek en spirituele training hebben gedaan en gewend zijn te mediteren. In overleg met de trainer wordt gekeken of een intakegesprek nodig is.

Prijs en voorwaarden:

  • Trainingskosten: bij een groep t/m 8 studenten: € 355,-- per persoon. Bij groep vanaf 9 studenten: € 315,-- per persoon.Je ontvangt van Muike Mutsaers een aparte nota voor deze kosten.
  • Verblijfskosten: € 641,--(bij een gedeelde kamer € 551,--). Hierin is opgenomen: logies en ontbijt bij pension Argyro; alle vervoer tijdens de cursus; welkomstdiner, afscheidsdiner en de lunch op de hoogvlakte; 3 lunches en 3 diners; koffie, thee, frisdranken en water tijdens de cursus. Twee maaltijden zijn voor eigen rekening. Je ontvangt van De Vakantieacademie een aparte nota voor deze verblijfskosten.

Deze prijzen zijn exclusief vlucht. Zie ook de pagina vlucht en autohuur voor tips. De prijs voor de transfers van en naar de luchthaven van Heraklion is € 25,-- enkele reis per persoon.
Zie ook de precieze prijzen en lees de voorwaarden.

Groepsgrootte: minimaal 8 en maximaal 16.

Inschrijven
Je schrijft je voor de training in via de site van Muike Mutsaers.
Voor het verblijf doe je dat hier bij reserveren.
Als je aarzelt over deelname vanwege de toelating, neem dan eerst contact met Muike Mutsaers op. Mocht je jouw verblijf op Kreta willen verlengen (de meivakantie is aansluitend aan deze week) en in het pension willen blijven kunnen wij dat voor je regelen. Ook kun je kiezen voor een hotel aan zee in de buurt. We geven graag wat tips daarvoor.

Dagindeling:
Het ochtendprogramma is van 9.00 -13.00 uur in de cursuslocatie Villa Dio Petres. Daarvoor is het ontbijt in pension Argyro. Vervoer van het pension naar Villa Dio Petres wordt verzorgd.
De dag start met meditatie in beweging (bij mooi weer buiten).
Er is een inleiding op het thema van de dag en een groepsgesprek met gelegenheid voor vraag en antwoord. Het programma kent een afwisseling van oefenstructuren in tweetallen, zit- en loopmeditaties en tijd voor individuele contemplatie.
Afhankelijk van de grootte van de groep zal er gelegenheid zijn voor een persoonlijk gesprek met de trainer tijdens de retraite.
Om 13.00 uur lunch en daarna zijn er vrije uren ter eigen besteding. In de middag werken we van 17.00 tot 19.00 uur.
Rond 19.30 is het dinertijd.
Op woensdagmiddag zal de lunch verzorgd worden op de vlakte van Katharo en is de middag en avond daarna vrij.

Wat kun je verwachten?
Dichters, filosofen, mystici en levenskunstleraren, ze wijzen het ons ieder op hun eigen manier aan: het gaat er niet om het lijden en de tragiek in het leven te overwinnen, wél om een goede houding te vinden om er mee om te gaan.
We lijden niet aan dat wat op ons levenspad komt. Nooit zijn de omstandigheden of de feitelijkheden doorslaggevend, wél de manier waarop we ermee omgaan.
In ieders leven is lijden en tragiek. En ieder heeft meestal op grond van zijn persoonlijke geschiedenis, gewoontepatronen ontwikkeld om hier mee om te gaan. Die patronen hebben vaak de kleur van afweer. We willen de tragiek niet. We willen verlost worden van ons lijden.

In deze retraite leer je af te dalen in jezelf. In wat de boeddhisten noemen de 'nature of mind', je oorspronkelijke aard die gekenmerkt wordt door ruimte en warmte. Daar rusten is hetzelfde als in je hart zijn en in het hart van alle dingen. Deze open en vrije positie, die vrij is van grijpen, afweer en onverschilligheid 'verdraagt ' alles. Alles: ook de tragiek, je veranderingsdrift kan hier ervaren en losgelaten worden.
Verlichting is naar mijn idee jezelf steeds opnieuw herkennen in je oorspronkelijke aard, die van nature goed is en inherent rijk. Én leren de verzwarende afweermechanismen bewust te worden en los te laten. Waardoor je je letterlijk lichter voelt en jezelf als kalmer, liefdevoller en stralender ervaart. Als je gaat zien dat álles wat er gebeurt, precies voor jou geschapen is en een uitnodiging is om jou tot verlichting te brengen, dan wordt dat de bron van waaruit je je leven vorm geeft. We zullen aandacht besteden aan de relatie tussen het binnen-gebied van contemplatie en het buitengebied van actie in de wereld. Of het ander gedrag van je vraagt als je vanuit hier wilt leven en hoe je dit kunt beamen.

De eerste dagen van het programma besteden we aan het opfrissen van meditatietechnieken. Aanvankelijk door het beoefenen van wakkerte door het trainen van de aandacht, van concentratie en eenpuntigheid. Vervolgens ontspannen we in presentie: eenvoudig zitten en leren niets te doen. Hier is meditatie meer dan de methode. Het is een staat van Zijn.
Het tweede blok bestaat uit het herinneren van bronnen van inspiratie door middel van teksten, muziek, kunst en voorbeeldfiguren. Je resoneert op wat in jou al aan wijsheid aanwezig is en leert dat te vertolken in symbolen, die voor jou betekenis hebben.
Tot slot zullen we zien en trainen dat het 'lijden stopt' door precies op de tragische plek te zijn die je gewoon bent te vermijden. Hier is het licht en klopt jouw hart en ervaar je een simpel geluk.

Zie voor meer inhoudelijke informatie de site van Muike Mutsaers.

Voor vragen over het verblijf neem contact op met ons. Voor alle overige vragen kun je terecht op mail@muikemutsaers.nl.