LET OP: DEZE CURSUS VOND PLAATS IN HET VERLEDEN. JE BENT IN ONS ARCHIEF. GA HIER NAAR ONS AANBOD IN 2020 EN 2021.

 

De stilte in gaan. Tot uzelf komen. Onder excellente condities. In grote zorgeloosheid. Deze retraite biedt u zogenaamde 'onbelaste tijd'. De kans om het dagelijkse en gecompliceerde leven tijdelijk achter u te laten en in uzelf af te dalen. 


Docent Muike

Muike Mutsaers biedt u de gelegenheid thuis te komen en (weer) te ontdekken wat u al bezit. In een week vol stilte, meditatie én beweging. U geniet van heerlijk eten, de prachtige natuur en de enorme vergezichten vanaf de cursuslocatie Villa Dio Petres.

 IMG 5345

Muike Mutsaers is een prominent trainer in de Zijnsoriëntatie. Zijnsoriëntatie biedt u de mogelijkheid om te leren leven als een vrij, geïnspireerd en levenslustig mens. Het is bedoeld voor mensen die zich graag verder willen ontwikkelen op het gebied van relatie, werk, spiritualiteit en vrije tijd. Een stagnatie in het leven is soms de reden om te starten met een training.
Zin in verdieping en het ontwikkelen van nieuwe mogelijkheden kan ook een reden zijn om op pad te gaan en aan te kloppen.

Muike Mutsaers past (methoden van) zelfconfrontatie én zelfacceptatie toe. In combinatie met wat Kreta te bieden heeft, bent u praktisch bezig te zijn met levenskunst en frist u uw persoonlijke kwaliteiten weer eens op. Bekijk de video van Muike Mutsaers door hieronder op de playknop te drukken.

Op een gelukzalige plek, die optimaal geschikt is om levenskunst te beoefenen zal Muike Mutsaers u dit najaar, wanneer de vergankelijkheid van de natuur aanstaande is, meenemen in haar programma dat de titel 'Impermanentie en levenslust' kreeg. Het (h)erkennen van veranderlijkheid biedt de mogelijkheid om u te bevrijden van zorgen en uw vitaliteit te herwinnen.

mirambello

Wanneer?
U bent welkom van 18 t/m 24 oktober 2015.
Start met aankomstdiner bij Argyro op zondag 18 oktober. Afscheidsdiner in een traditioneel restaurant en vertrek na ontbijt op zaterdag 24 oktober.

grotezaalballen

Voor wie?
Voor mensen, die het liefst 3 (en minimaal 2) jaar psychologisch zelfonderzoek en spirituele training hebben gedaan en gewend zijn te mediteren. In overleg met Muike Mutsaers wordt gekeken of een intakegesprek nodig is.

Prijs en voorwaarden:
De prijzen voor deze cursusweek variëren van € 921,-- tot
€ 1.026 ,-- per persoon. Hierin is opgenomen: de training van Muike Mutsaers, logies en ontbijt bij pension Argyro; alle vervoer tijdens de cursus; welkomstdiner, afscheidsdiner en de lunch op de hoogvlakte; 3 lunches en 3 diners; koffie, thee, frisdranken en water tijdens de cursus en bier en wijn tijdens de maaltijden. Drie maaltijden zijn voor eigen rekening.
Deze prijzen zijn exclusief vlucht. Zie ook de pagina vlucht en autohuur voor tips. De prijs voor de transfers van en naar de luchthaven van Heraklion is € 25,-- enkele reis per persoon.
Zie ook de precieze prijzen en lees de voorwaarden.

Groepsgrootte: minimaal 8 en maximaal 15.

Dagindeling:
Het ochtendprogramma is van 9.00 -13.00 uur in de cursuslocatie Villa Dio Petres. Daarvoor is het ontbijt in pension Argyro. Vervoer van het pension naar Villa Dio Petres wordt verzorgd.
De dag start met meditatie in beweging (bij mooi weer buiten).
Er is een inleiding op het thema van de dag en een groepsgesprek met gelegenheid voor vraag en antwoord. Het programma kent een afwisseling van oefenstructuren in tweetallen, zit- en loopmeditaties en tijd voor individuele contemplatie.
Afhankelijk van de grootte van de groep zal er gelegenheid zijn voor een persoonlijk gesprek met de trainer tijdens de retraite.
Om 13.00 uur lunch en daarna zijn er vrije uren ter eigen besteding. In de middag werken we van 17.00 tot 19.00 uur.
Rond 19.15 is het dinertijd.
Op woensdagmiddag zal de lunch verzorgd worden op de vlakte van Katharo en is de middag en avond daarna vrij.

Wat kunt u verwachten?
Impermanentie is niet zomaar een idee maar een inzicht in de aard van de realiteit. Alles is voorbijgaand én veranderlijk. Onze geest waar alle waarneming plaatsvindt is een erg fluïde aangelegenheid. Gedachten, gevoelens en staten van zijn verschijnen en verdwijnen. We lijden niet aan veranderlijkheid of vergankelijkheid maar wél aan dat het ons niet bevalt dat de dingen vluchtig zijn. We hechten aan onze gedachten en onze gevoelens, die ons een gevoel van identiteit geven. Of zoals David Grossman het zegt in zijn 5-mei lezing van dit jaar: "Het is niet makkelijk toe te geven, maar in ons alledaagse leven stollen we in het algemeen heel langzaam binnen één duidelijke, welomschreven identiteit, die vaak ook verkrampt of star is."..."Maar eens in de zoveel tijd... komt binnen in ons iets in beweging. Ineens lijken we een verre melodie op te vangen of een vergeten stem die onze naam noemt.... Wat een gevoel van verheffing en vrijheid ervaren we dat ene ogenblik, als we plotseling heel even ontsnapt zijn uit de gevangenis van onszelf."
Om vrij en gelukkig te zijn hoeven we alleen maar ons verzet tegen vergankelijkheid te herkennen en los te laten. Als je het hechten gaat herkennen en wilt loslaten dan kan alles rusten op de eigen plek. Als blijkt dat veel van je levenslust is gaan zitten in het gevecht tegen hóe de dingen zijn kan die zich moeiteloos bevrijden. Deze levenslustige en natuurlijke aard die nooit ver weg is, is herkenbaar als een open, heldere ruimte van zijn. Vandaaruit is het niet moeilijk contact te maken met intelligentie, creativiteit en leiderschap. De integratie van deze kwaliteiten in een persoonlijke levenshouding kan tot steun zijn in het leven en een echte verrijking bieden voor jezelf en de ander.
De eerste dagen van het programma besteden we aan het opfrissen van meditatietechnieken. Ontspanning, stabiliteit in mindfulness en helderheid zullen als een afwisselende dans in de aandachtstraining beoefend worden. Vervolgens ontspannen we in presentie: eenvoudig zitten en leren niets te doen. Hier is meditatie meer dan de methode. Het is een staat van Zijn.
Het tweede blok bestaat uit het herinneren van bronnen van inspiratie door middel van teksten, muziek, kunst en voorbeeldfiguren. Je resoneert op wat in jou al aan wijsheid aanwezig is en leert dat te vertolken in symbolen, die voor jou betekenis hebben.
In het laatste blok zullen we aandacht besteden aan de relatie tussen het binnen-gebied van contemplatie en het buitengebied van actie in de wereld. Of het ander gedrag van u vraagt als u vanuit hier wilt leven en hoe u dit kunt beamen.

Ga voor meer informatie over Muike Mutsaers naar haar site.