vlucht en transfer

De heen- en terugreis naar en van Kreta zijn niet inbegrepen in de cursusprijs. We willen iedereen graag vrij laten bij de keuze van een vlucht.

Er zijn volop vluchten rechtstreeks op Heraklion, vanaf vele luchthavens in Nederland, Belgie en Duitsland.
De vlucht dien je dus zelf te te boeken. Indien gewenst kunnen we wat tips geven. Je wordt uiterlijk 15:30 uur op de aanvangsdag van de cursus verwacht op je logeeradres: pension Argyro, of Villa Dio Petres. 
Om deze reden kunnen wij op zondag geen transfers uitvoeren voor vluchten die na 14:00 uur op heraklion landen.
De cursus vangt aan om 16:00 uur op Villa Dio Petres. Wij zorgen ervoor dat degenen die bij Argyro logeren op tijd op Villa Dio Petres zijn.

Tips voor het boeken van vluchten

Het is niet noodzakelijk om retourvluchten te boeken bij eenzelfde luchtvaartmaatschappij. Je kunt ook losse vluchten boeken. Shoppen loont.

Aanbieders zijn onder andere:
- Transavia (vanaf Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam/Den Haag, Groningen)
- Corendon
- Aegean Airways (vanaf Amsterdam, Brussel, Düsseldorf)
- TUI

Pas op met heenvluchten op zondag

Je dient uiterlijk om 14.00 uur te landen op de luchthaven van Heraklion omdat de cursus op zondag 16.00 uur begint. Wij raden je aan, indien mogelijk uiteraard, een dag eerder aan te komen. Je kunt dan acclimatiseren en je begint dan uitgerust aan de cursus. Mocht je toch op zondag naar Kreta willen reizen let dan op: met name Corendon wijzigt regelmatig het vluchtschema zonder opgaaf van reden, van bijvoorbeeld heel vroeg naar heel laat, of andersom, soms met een tijdverschil van 10 uur. Dat kan betekenen dat je aankomsttijd kan wijzigen naar de avond. Wij kunnen je dan niet meer ophalen op de luchthaven Heraklion.
Bovendien mis je dan de kennismaking met de andere deelnemers en de docent, de introductie op de cursus, een introductielezing over Kreta, en het welkomstdiner.

Pas op: Ryanair geeft bestemming niet duidelijk aan!

Ryanair geeft op de Nederlandstalige website niet aan dat de vlucht vanauit Weeze Düsseldorf naar Chania gaat. Er staat alleen 'Kreta'. Daar kom je pas achter nadat je hebt ingelogd. 

Luchthaventransfers in 2022. Niet in 2023.

Wij hebben geen taxi-licentie, en mogen je alleen vervoeren tussen de luchthaven en je verblijfplaats tijdens de cursus. We bieden de luchthaventransfers als service aan de deelnemers aan vanaf 3 dagen voorafgaand aan de cursus, t/m 3 dagen na de cursus. De rit duurt ongeveer één uur. Het is mogelijk dat meerdere deelnemers met dicht bij elkaar liggende aankomsttijden in dezelfde transfer-rit meereizen. Maar dat spreken we goed met je af.

De regels zijn:
  • uitsluitend vanaf en naar de luchthaven van Heraklion, Niet Chania dus.
  • een vlucht dient niet later aan te komen op de luchthaven dan 22:00 uur (schematijd; bij vertraging halen we je toch op)
  • op de zondag van aanvang dient je vliegtuig niet later te landen (schematijd) dan 14:00 uur,
  • vervoer is uitsluitend naar pension Argyro, Villa Dio Petres of direct na aankomst (alleen na voorafgaand overleg) naar een hotel in of dichtbij Agios Nikolaos (geen AirBnB),
  • een terugtransfer naar de luchthaven vindt uitsluitend plaats vanaf pension Argyro of Villa Dio Petres.
Overig aanvullend vervoer, of als je eerder wilt komen of later vertrekken, beschouwen we als vakantievervoer en dien je zelf te regelen, met taxi of openbaar vervoer.

Kosten van de transfers
Een transfer kost € 45,-- + € 10,-- brandstoftoeslag, per persoon en enkele reis. Dit is ongeacht het aantal deelnemers dat we per rit vervoeren. Hier wordt geen winst op gemaakt. Deze ritten bieden we uitsluitend aan als service aan cursusdeelnemers.

Hoe kom je op je logeeradres in 2023?

Kies voor de luchthaven van Heraklion. Niet Chania. De luchthaven van Heraklion is ongeveer 70 kilometer verwijderd van je logeeradres.

Door regelgeving kunnen wij in 2023 geen luchthaventransfers aanbieden. Dit vervoer is voorbehouden aan openbaar vervoer en taxi's.

Er zijn diverse gemakkelijke manieren om je logeeradres in Kritsa (pension Argyro) of Kroustas (Villa Dio Petres) te bereiken:

Neem de intercitybus vanaf de luchthaven van Heraklion naar Agios Nikolaos. De bus (€ 7,10) vertrekt vrijwel ieder uur voor de deur van de luchthaven. Vanaf Agios Nikolaos neem je een taxi (€ 25 à € 30) of als het lukt een aansluitende bus (circa € 2).
Huur een auto op de luchthaven van Heraklion. Zeker als je wat langer blijft op Kreta (wat wij zeer aanmoedigen). Als je de auto ook gebruikt tijdens de cursus bieden we je een korting aan van € 60 op de cursusprijs;
Neem een taxi vanaf de luchthaven van Heraklion (circa € 120).

Alle genoemde prijzen van bus en taxi zijn een inschatting.

Neem contact op als je met de genoemde mogelijkheden niet kunt reizen en particulier vervoer nodig hebt. De kosten daarvan zijn vergelijkbaar met die van een taxi.

Met een auto of taxi duurt de rit ruim 1 uur. Met openbaar vervoer en aansluitend een taxi circa 2 uur.

Een auto huren op de luchthaven
Huur een auto voor je transfers en gebruik deze ook tijdens de cursus. Dat geeft je veel vrijheid.
Je kan dan daarmee ook enkele dagen voorafgaand, of na de cursus wat extra tijd op Kreta doorbrengen.
Je bespaart dan de kosten van een taxi. Wij hebben goede ervaringen met justrentals.gr maar er zijn zeer veel andere verhuurders. Een auto huur je vooraf online.

Een taxi nemen vanuit de luchthaven
Deze staan direct naast de uitgang van de luchthaven. Men brengt je binnen een uur naar Kritsa of Kroustas. Een taxi vanaf de luchthaven van Heraklion naar Kritsa of Kroustas kost, voor zover wij momenteel weten, tussen de € 90 en € 120,--.

Met de bus en aanvullende taxi naar je logeeradres
Als je de bus neemt, neem dan de intercity bus vanaf de luchthaven van Heraklion naar Agios Nikolaos. Deze bus vertrekt regelmatig bijna pal voor de deur van de luchthaven (circa € 7,10 reisduur 1,5 uur). Aansluitend kun je de bus nemen naar Kritsa (€ 1,80) of Kroustas (€ 2,60), circa 15 minuten. 
Er gaan elke dag 3 à 5 bussen naar Kritsa (let op, het bussschema wijzigt regelmatig).
Naar Kroustas (Villa Dio Petres) gaat er in de middag één bus vanuit Agios Nikolaos, op zondag meestal geen.

Alle actuele bustijden vind je op https://www.ktelherlas.gr/en/. In het Engels.
Als er geen bus beschikbaar is neem je een taxi vanaf het busstation in Agios Nikolaos naar Kritsa (Pension Argyro) of Kroustas (Villa Dio Petres).
Een taxi vanuit Agios Nikolaos naar Kritsa kost circa € 25,--, naar Villa Dio Petres ongeveer € 30,--. .