Waarom Kreta?

WAAR DOE JE HET ALLEMAAL VOOR? HET KÁN OOK ANDERS!

Binnen de EU is er nog een trotse samenleving van 630.000 mensen die kiest voor andere waardes dan de landen in West-Europa. Jonge mensen maken op Kreta andere maatschappelijke en religieuze keuzes. Voel aan den lijve wat het betekent als iedereen de eigen geschiedenis, de eigen muziek en de eigen cultuur adoreert. De circulaire economie is er springlevend en het communisme nog niet dood. Je hoeft het niet met alles eens te zijn. Maar het is bijzonder om tot je door te laten dringen dat op Kreta je identiteit wordt bepaald door het ‘wij’ en veel minder door het ‘ik’. Ik ben omdat wij zijn. Het effect is een grenzeloze gastvrijheid. En dát voel je. Iedere dag.

xatheri1160 00950 2


'Het 'meer, meer, meer', waar wij in West-Europa stilzwijgend van uitgaan, moet hoe dan ook plaats gaan maken voor 'minder, minder, minder'. Om te voorkomen dat we elkaar vanuit schaarste de koppen gaan inslaan, is het van belang na te denken over andere manieren van samenleven. Niet langer vanuit ‘greed’ en competitie, niet langer gebaseerd op het neo-liberalisme en kapitalisme'. Tot zover filosoof Hans Achterhuis.

foto jongens muziek1160

 

Co-operatie versie competitie.

Samen een goed leven leiden. Niet voortgedreven door ‘mimese’, het méér willen verwerven alleen omdat een ander méér heeft, maar iedereen zijn of haar deel.
Het klinkt misschien wat onwaarschijnlijk, maar op Kreta leeft de coöperatieve gedachte nog volop. Deels voortgekomen uit het communisme dat op Kreta een grote rol heeft gespeeld en nog levend is. En vanuit de kerk: iedereen is een kind van God. Zie het als een eeuwenoud 'social network'.

profitis Ilias 1 12


Kom het gevoel van evdaimonia ervaren! 

Als je aandacht en respect hebt voor de manier waarop inwoners van Kreta een andere vorm van samenleven koesteren, ga je voelen (bijna fysiek door de giften die je krijgt van de mensen die je ontmoet) dat het anders kán. In een film en in een gastcollege mogen wij je als gastheren meer vertellen over de andere keuzes die 630.000 Kretenzers maken. Jong en oud.
Ons motto is 'evdaimonia', Grieks voor gelukzaligheid. We hopen dat de inhoud van de cursus en je verblijf tussen de Kretenzers een bijdrage gaan leveren aan je streven naar gelukzaligheid. Welkom!

kreta vrouwen